Moscova alungată din Europa: O țară de 40 de ori mai mică și una din afara continentului i-au luat locul

30 Mart. 2023, 07:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2023, 07:45 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de un an a bulversat piețele financiare, energetice și alimentare din Europa, iar Occidentul a instituit pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Astfel, Rusia a fost alungată din Europa în privința livrărilor de petrol și gaze naturale furnizate pe bătrânul continent. Acum, locul său a fost luat de Norvegia, o țară de peste 40 de ori mai mică decât Rusia, care a devenit principalul furnizor de gaze și de Statele Unite, ce au livrat cele mai mari cantități de petrol.

În decembrie 2022, importurile de petrol din SUA au ajuns pe primul loc în Europa, cu 18% din total, potrivit datelor publicate de Eurostat, scrie CNN.

Rusia a fost până de curând principalul furnizor de țiței al blocului comunitar, reprezentând până la 31% din totalul importurilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, potrivit Eurostat. SUA s-au situat atunci pe locul secund, cu o cotă de 13%.

Dar invazia Ucrainei de către Moscova în februarie anul trecut a dus la o tulburare a aprovizionării cu energie a Europei. Statele UE și-au redus importurile de energie ale Rusiei, iar blocul a impus sancțiuni asupra exporturilor de petrol și cărbune ale țării.

În decembrie, Uniunea Europeană a interzis importurile de țiței rusesc transportat pe mare și a introdus un plafon de preț care împiedică expeditorii, brokerii de asigurări și alte companii să-și furnizeze serviciile dacă petrolul era cumpărat cu peste 60 de dolari pe baril.

Când a izbucnit războiul, unele țări europene au început și ele să-și reducă importurile de gaz natural rusesc. Moscova, la rândul ei, a început să reducă fluxurile către continent. Gigantul energetic de stat Gazprom a redus pentru prima dată livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, care a reprezentat aproximativ 35% din totalul importurilor de gaz rusesc ale Europei în 2021.

Cota Rusiei din importurile de gaze naturale din Europa a scăzut brusc, de la 31% în primul trimestru al anului 2022 la aproape 19% până la sfârșitul anului, arată datele Eurostat. Acest lucru a făcut din Statele Unite al doilea cel mai mare furnizor de gaze din bloc, cu o cotă de aproape 20%, după Norvegia, sursa principală, care reprezintă aproape 31% din importurile de gaze din UE.

Exporturile de țiței americane către Europa creșteau înainte de război, deși invazia Rusiei a crescut nevoia de a accelera livrările din surse alternative, a declarat Jay Maroo, analist senior la furnizorul de date Vortexa.
Importurile de țiței rusești în bloc au fost volatile între februarie și aprilie anul trecut, a spus Eurostat. Dar din septembrie 2022, acestea au scăzut treptat, până când au reprezentat doar 4% din totalul importurilor în decembrie.

Până la sfârșitul anului, „cei mai mari furnizori de țiței ai UE au fost Statele Unite -18%, Norvegia – 17% și Kazahstan, ceea ce demonstrează că UE a reușit să se adapteze peisajului în schimbare pe piața petrolului și să elimine practic dependența de petrolul rusesc”, a spus Eurostat.

Rusia a găsit noi cumpărători pentru petrolul său dornici să cumpere barili la o reducere mare – țițeiul Urals din Moscova se tranzacționează în prezent la 54 de dolari pe baril, comparativ cu 78 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent, referința globală. India și China, în special, au intensificat importurile de petrol din Rusia de la invazia Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ