Securitatea energetică a Republicii Moldova este un subiect important pe fundalul crizei din regiune, dar și a șantajului Federației Ruse.
”Un accent important a fost pus pe prezentarea măsurilor adoptate la nivel naţional şi european pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor din Ucraina, precum şi pe importanţa acordării de asistenţă Ucrainei şi Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva asigurării securităţii energetice a celor două state”, a transmis vicepremierul român Sorin Grindeanu la la Summitul şefilor de stat şi de guvern participanţi la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est.
Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%.
În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.
În prezent, prețul mediu de achiziție este de circa 800 de dolari pentru Republica Moldova.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!