Mutare neașteptată pentru afacerile lui Putin: Aur de 500 de mil. de dolari inundă o țară aflată la 3.600 de kilometri

05 Mai 2023, 07:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2023, 07:18 // Actual //  Lupu Eduard

După invadarea Ucrainei de către Putin în 2022, Uniunea Europeană a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea mașinii de război.

Acum, aurul Rusiei a inundat o țară mică, Emiratele Arabe Unite, lingouri în valoare de 500 de milioane de dolari, dar și alte două state, Turcia și Hong Kong.

Companiile cheie occidentale au renunțat la lingourile rusești pe fondul sancțiunilor Uniunii Europene, direcționându-se spre alți furnizori, potrivit Business Insider.

Grupul G7 al celor mai bogate țări din lume și Uniunea Europeană au interzis anul trecut importurile de aur rusești și au împiedicat companiile cu sediul în aceste țări să-l comercializeze.

Și având în vedere că Rusia singură nu poate absorbi aurul în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe care îl extrage pe an, jucătorii mai mici au trecut de atunci pentru a acoperi golurile care au fost umplute cândva de cumpărători precum JPMorgan din Statele Unite și HSBC din Marea Britanie.

Datele vamale de la ImportGenius citate de Bloomberg arată că, în șase luni până în august 2022, mărfurile rusești au fost redirecționate către țări fără aceleași restricții ca ale Occidentului.

Comercianții din țări precum Emiratele Arabe Unite, Hong Kong și Turcia au încă voie să cumpere aur rusesc, deoarece nu intră sub nicio sancțiune internațională.

De exemplu, VPower Finance Security din Hong Kong, care transferă numerar și aur pentru băncile chineze, a intervenit ca un nou jucător, gestionând peste 300 de milioane de dolari din aur rusesc din martie până în august 2022, potrivit Bloomberg.

Și Emiratele Arabe Unite, la rândul lor, au cumpărat de peste 500 de milioane de dolari din metalul galben, care a ajuns pe țărmurile sale în aceeași perioadă. Cei mai mulți dintre acești comercianți, conform raportului, au sediul în Dubai, cum ar fi Paloma Precious DMCC, care a importat 109 milioane de dolari.

Între timp, Turcia a importat aur de aproximativ 305 de milioane de dolari din Rusia, care a trecut prin aeroportul său din Istanbul în perioada de șase luni, arată datele ImportGenius.

Cu toate acestea, este probabil că Rusia încă se luptă să atingă nivelurile de dinainte de război ale exporturilor de aur. Numai JPMorgan a înregistrat livrări de aur rusești de 1,2 miliarde de dolari doar în primele două luni ale anului 2022, înainte de a renunța după începutul războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău