„Născut în chinuri”. După trei ore de replici tăioase, bugetul Chișinăului a fost votat în lectura a doua

21 Dec. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2021, 17:58 // Actual //  bani.md

Consilierii municipali au votat în lectura a doua bugetul Capitalei, după trei ore de replici tăioase. Bugetul a fost aprobat cu votul a 35 de consilieri.

Astfel, în bugetul pentru anul 2022 urmează să fie acumulate venituri în sumă de 5,4 miliarde de lei iar cheltuielile sunt prognozate la 6,6 miliarde de lei. Deficitul va constitui 1,1 miliarde de lei.

Trei miliarde de lei vor fi transferuri de la bugetul de stat, iar deficitul va fi acoperit din împrumuturi interne și emisiuni de obligațiuni municipale – 812,6 mil. lei, împrumuturi externe pentru implementarea proiectelor – 450,5 mil. lei, precum și prin soldul fondurilor pe conturile bugetului municipal la finele anului curent (300 milioane lei.

În ceea ce privește taxele locale, acestea vor crește în concordanță cu inflația față de anul precedent (+ 3,8% în 2020). Totodată, unele taxe vor rămâne la nivelul actual (taxă pentru curățenia sanitară, taxă de la proprietarii de câini, taxă pentru cazare temporară, încasată de la structurile de cazare).

Taxelor pentru entitățile care prestează servicii de transport persoane în regim de taxi va crește la 350 de lei lunar pe vehicul, întrucât cuantumul acestora nu s-a modificat din 2013. Taxele pentru unitățile care deservesc cursele regulate vor rămâne la nivelul anului trecut – de la 325 la 700 de lei pe lună, în funcție de cursă.

Se prevede că în cazul sistării activității agenților economici în baza deciziilor Comisiei pentru Situații de Urgență în legătură cu pandemia, aceștia vor fi scutiți de la plata taxelor locale. În ceea ce privește impozitarea unităților comerciale și prestatoare de servicii, în 2022, pentru majoritatea acestora, taxele locale vor crește.

Totodată, se introduce o taxă locală pentru restaurantele pentru animale – 5,5 mii lei, pentru apartamente-hoteluri – 4 mii lei, pensiuni – 4 mii lei, casele de licitații – 20 mii lei și vânzătorii ambulanți – 2 mii lei. Taxele pentru magazinele online vor crește de la 5 mii la 7,5 mii lei, în timp ce în primul an de activitate a magazinului, plata va fi de 50% din această sumă.

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:19 // Actual //  bani.md

Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, anunță semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din capitalul social al Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova. Tranzacția va fi finalizată după obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare și supraveghere din Republica Moldova și din România, etapă până la care Microinvest va avea activitate independentă.

Achiziția vine într-un moment-cheie pentru Victoriabank, care a încheiat recent fuziunea cu BCR Chișinău. Prin acest nou pas strategic, banca își continuă extinderea prin diversificarea portofoliul de servicii și reafirmarea angajamentului față de susținerea antreprenorilor locali. Victoriabank, un brand cu o istorie de 35 de ani pe piața bancară, crește astfel accesul la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și persoane fizice.

Microinvest este cea mai mare organizație de creditare nebancară din Republica Moldova. Cu peste 21 de ani de experiență, compania și-a demonstrat constant rolul major pe piața financiară din Moldova, oferind sprijin financiar afacerilor locale, agricultorilor și persoanelor fizice, contribuind astfel direct la creșterea economică și socială a țării.

Achiziția Microinvest reflectă direcția Victoriabank de creștere, inclusiv prin achiziții. Microinvest este compania la care ne-am uitat întotdeauna cu admirație, pentru că a redefinit microfinanțarea în Republica Moldova prin produse inovatoare și relația foarte bună cu clienții. Apreciem succesul ei, profesionalismul echipei și impactul pozitiv în economia locală” – declară Levon Khanikyan, Președinte Victoriabank.

„Microfinanțarea este o nișă aparte a Grupului Financiar Banca Transilvania, dezvoltată de BT Mic, BT Direct și Banca Transilvania. Dorim să replicăm în Republica Moldova succesul pe care îl avem în România atât privind susținerea clienților prin microfinanțare, cât și în domeniul achizițiilor” –declară Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct, Banca Transilvania.

„Suntem onorați de încrederea acordată și vedem această schimbare ca pe o oportunitate de a accelera impactul nostru în economia Republicii Moldova. Microinvest rămâne fidel misiunii sale – de a oferi finanțare accesibilă, personalizată și responsabilă oriunde în Moldova. Sprijinul unui acționar strategic precum Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, consolidează capacitatea noastră de a inova, de a extinde gama de produse financiare și de a ajunge mai aproape de clienții din toate regiunile țării” – menționează Dmitrii Svinarenco, CEO Microinvest.

Grupul BT și Victoriabank au colaborat pentru evaluarea și pregătirea tranzacției cu Filip & Company, Vernon | David şi Asociații și PWC.

Acționarul majoritar al Microinvest, BFSE Holding BV și coacționarii săi au fost asistați de KPMG Ungaria, Osborne Clarke LLP și Turcan Cazac Law Firm.

Despre Victoriabank & Microinvest:

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți, prin soluții financiare moderne. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. Din 2018, Victoriabank este parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei.

Microinvest este cea mai mare organizație de creditare nebancară din Republica Moldova, cu active de 6,6 miliarde de lei și un portofoliu al creditelor de 6 miliarde de lei la sfârșit de martie 2025. Cu o echipă de 355 de profesioniști și 17 oficii secundare în întreaga țară, compania deservește peste 40.000 de clienți activi, antreprenori locali și persoane fizice. Aproximativ 65% din portofoliul Microinvest este destinat clienților business, dintre care, peste 42%, pentru sectorul agricol.