Natalia Gavrilița: Au rămas bani puțini. Circa 12 mil. lei, alocați din fondul de rezervă pentru Prima Casă

25 Aug. 2021, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Aug. 2021, 16:11 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mijloace financiare în sumă de 11,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de rezervă al Guvernului Republicii Moldova în vederea finanțării programelor de compensații demarate în cadrul programului de stat „Prima Casă”. Decizia a fost luată la ședința Cabinetului de miniștri de miercuri, 25 august curent, în cadrul căreia prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o atenționare către miniștri, scrie Realitatea.md.

„Bugetul estimat pentru lunile septembrie-octombrie 2021 necesar pentru acoperirea cererilor acceptate în finanțare și cererilor plasate în lista de așteptare a compensațiilor până la data de 20 august curent în cadrul programelor de compensare derulate în cadrul programului de stat „Prima Casă” este de 11,6 milioane de lei. Epuizarea alocațiilor pentru finanțarea programelor de compensare atrage după sine stoparea definitivă a acestora și creșterea riscului apariției a creditelor neperformante”, se explică în proiectul hotărârii de Guvern.

Astfel, miniștrii au decis unanim alocarea acestor mijloace financiare.

„Suplinim cu mijloace financiare din acest fond, pentru ca oamenii să-și poată onora obligațiunile față de bănci, dar în fondul de rezervă sunt puțini bani. Rog miniștri să prioritizeze procesul, astfel încât să putem adopta rectificarea bugetului în septembrie”, a atenționat Natalia Gavrilița.

La care ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a precizat că mijloacele financiare sunt planificate pentru două luni, restul se vor cuprinde în rectificarea bugetului.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău