Natalia Gavrilița: Au rămas bani puțini. Circa 12 mil. lei, alocați din fondul de rezervă pentru Prima Casă

25 Aug. 2021, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Aug. 2021, 16:11 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mijloace financiare în sumă de 11,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de rezervă al Guvernului Republicii Moldova în vederea finanțării programelor de compensații demarate în cadrul programului de stat „Prima Casă”. Decizia a fost luată la ședința Cabinetului de miniștri de miercuri, 25 august curent, în cadrul căreia prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o atenționare către miniștri, scrie Realitatea.md.

„Bugetul estimat pentru lunile septembrie-octombrie 2021 necesar pentru acoperirea cererilor acceptate în finanțare și cererilor plasate în lista de așteptare a compensațiilor până la data de 20 august curent în cadrul programelor de compensare derulate în cadrul programului de stat „Prima Casă” este de 11,6 milioane de lei. Epuizarea alocațiilor pentru finanțarea programelor de compensare atrage după sine stoparea definitivă a acestora și creșterea riscului apariției a creditelor neperformante”, se explică în proiectul hotărârii de Guvern.

Astfel, miniștrii au decis unanim alocarea acestor mijloace financiare.

„Suplinim cu mijloace financiare din acest fond, pentru ca oamenii să-și poată onora obligațiunile față de bănci, dar în fondul de rezervă sunt puțini bani. Rog miniștri să prioritizeze procesul, astfel încât să putem adopta rectificarea bugetului în septembrie”, a atenționat Natalia Gavrilița.

La care ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a precizat că mijloacele financiare sunt planificate pentru două luni, restul se vor cuprinde în rectificarea bugetului.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău