Navighează cu ușurință în regimul MITP. Au fost lansate Ghidul Rezidentului și Ghidul de Eligibilitate

13 Feb. 2025, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
13 Feb. 2025, 11:52 // Actual //  Soroceanu Olga

Moldova Innovation Technology Park a lansat, în premieră, Ghidul Rezidentului și Ghidul de Eligibilitate, două resurse esențiale care oferă informații detaliate despre statutul de rezident, obligațiile fiscale și administrative, precum și criteriile de eligibilitate pentru aderare. Aceste ghiduri asigură claritate, suport și un parcurs fără obstacole pentru rezidenți, facilitând accesul la beneficiile regimului avantajos oferit de Parc. Evenimentul de lansare a reunit circa 70 de participanți, printre care contabili, auditori, administratori și noi rezidenți din sectorul BPO.

Ghidul Rezidentului: un instrument esențial pentru antreprenori

Obiectivul Ghidului Rezidentului este îndrumarea actualilor și potențialilor rezidenți în structurarea optimă a afacerii din punct de vedere juridic, contabil și fiscal, în vederea aplicării corecte a regimului MITP.

Cui îi este destinat Ghidul Rezidentului:

  • Persoanelor care au decis să facă tranziția de la freelancer la antreprenor;
  • Start-uperilor care nu dețin experiență în organizarea juridică și contabilă corectă a afacerii;
  • Actualilor rezidenți deja experimentați, dar care întâmpină dificultăți în ceea ce privește ținerea contabilității și raportarea, structurarea relațiilor de muncă (inclusiv angajarea cetățenilor străini), salarizarea în regimul MITP, etc.;
  • Potențialilor investitori străini pentru care regimul MITP reprezintă o „terra incognita”;
  • Specialiștilor contabili și consultanților fiscali care deservesc categoriile de mai sus.

Ghidul Rezidentului conține aspecte practice care vizează „ciclul de viață” complet al unui rezident, de la aderare până la pierderea statutului de rezident al MITP.

În primul rând, Ghidul reprezintă un suport pentru potențialii rezidenți care dispun de resurse limitate și clarifică aspecte de bază privind înregistrarea de la „zero” a afacerii, obținerea statutului de rezident, calcularea și achitarea impozitului unic, etc. În același timp, Ghidul va fi util și pentru actualii rezidenți care aplică cu succes regimul facilitar, în ceea ce privește ținerea contabilității și raportarea, structurarea relațiilor de muncă, inclusiv angajarea cetățenilor străini, salarizarea în regimul MITP, etc”, a explicat Andrei Jizdan, autor ghiduri și Managing Partener la Jizdan&Partners.

Ghidul de Eligibilitate: transparență și claritate pentru aplicanți

Obiectivul Ghidului de Eligibilitate este asigurarea transparenței criteriilor și condițiilor de eligibilitate, astfel încât actualii și potențialii rezidenți să poată aplica cu succes regimul fiscal avantajos oferit de MITP, dar și să minimizeze riscurile de neconformitate.

Cui îi este destinat Ghidul de Eligibilitate:

  • Potențialilor rezidenți care intenționează să obțină statutul de rezident și analizează activitățile desfășurare prin prisma eligibilității;
  • Actualilor rezidenți în vederea reconfirmării calificării corecte a activităților desfășurate conform codurilor statistice, dar și în cazul intenției practicării unor activități care au devenit eligibile pe parcurs;
  • Auditorilor implicați în procesul verificărilor anuale a activității rezidenților MITP;
  • Organelor de verificare pentru o mai bună înțelegere a regimului special de impozitare, și respectiv pentru diminuarea interpretării eronate a unor aspecte.

Ghidul de Eligibilitate este un instrument util pentru un spectru larg de potențiale dileme care vizează aspecte precum: evaluarea eligibilității prin oferirea unor detalii clare și criterii specifice pentru a determina dacă activitățile desfășurate de o entitate sunt eligibile sau nu; orientare în utilizarea codurilor statistice (CAEM-2 și CSPM rev. 2.1) prin ghidare pas cu pas pentru identificarea și corelarea activităților entității cu codurile statistice naționale; documentarea conformă a activităților desfășurate, inclusiv prin prisma eligibilității; pregătirea pentru audit și verificarea anuală a activității”, a reiterat autorul ghidului, Andrei Jizdan.

MITP: mai mult decât un regim fiscal avantajos

MITP nu este doar un spațiu fiscal avantajos – este o comunitate care evoluează constant, oferind sprijin real celor care își dezvoltă afacerile în regim IT. Pentru a simplifica parcursul rezidenților și a aduce claritate în aspectele administrative, fiscale și operaționale, am elaborat două resurse esențiale: Ghidul Rezidentului și Ghidul de Eligibilitate. Aceste materiale au fost concepute pentru a răspunde întrebărilor frecvente și pentru a oferi soluții practice atât pentru cei care vor să devină rezidenți MITP, cât și pentru cei care deja beneficiază de regimul special”, a declarat Marina Bzovii, Administratoarea MITP.

În perioada următoare, vor fi publicate și versiunile în limbile engleză și rusă ale celor două ghiduri, pentru a asigura accesibilitatea informațiilor pentru un public cât mai larg.

Ghidul de Eligibilitate poate fi accesat și descărcat accesând acest link.

Ghidul Rezidentului poate fi accesat și descărcat accesând acest link.

Realitatea Live

13 Mai 2025, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Mai 2025, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a redus estimarea de creștere economică pentru Republica Moldova în anul 2025, prognozând un avans modest al PIB-ului de doar 1,8%, în scădere față de prognoza anterioară de 2%, potrivit raportului instiituției financiare.

Această revizuire descendentă reflectă cererea externă slabă din Uniunea Europeană, dar și impactul indirect al continuării atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, fapt ce a amplificat incertitudinea regională. În 2024, economia moldovenească a crescut cu doar 0,1%, după un an 2023 în care avansul a fost de 0,7%, ceea ce indică o stagnare prelungită a activității economice.

Pentru anul 2026, BERD prognozează o redresare economică mai accentuată în Moldova, cu o creștere estimată la 3,8%, în condițiile unei posibile stabilizări a contextului regional și a activării fondurilor europene din Planul de Creștere al UE pentru Moldova.

Revizuirea în scădere a prognozei pentru 2025 are loc într-un context marcat de incertitudini comerciale globale, noile tarife vamale impuse de SUA și slăbirea cererii din marile economii europene, în special Germania, principalul partener comercial al multor țări din regiune.

În ansamblu, economiile din regiune, potrivit EBRD, este estimată să crească cu 3% în 2025, dar cu revizuiri negative pentru aproape toate țările analizate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!