Ne așteaptă scumpirea energiei electrice. Cu cât vrea Premier Energy să ne „electrocuteze” la buzunare

10 Ian. 2022, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2022, 11:13 // Actual //  bani.md

Cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy a declarat pentru bani.md că săptămâna trecută s-a adresat cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori, care a fost publicată pe pagina web a ANRE.

Motivul pentru care Premier Energy solicită majorarea tarifului la energia electrică este majorarea de către Energocom a prețului energiei livrate în perioada noiembrie – decembrie cu 96%, la 2,42 de lei kWh și respectiv 86% de la 1 ianuarie 2022, la 2,29 lei kWh comparativ cu octombrie 2021. „Devierile financiare de pe urma majorării costului energiei electrice duc la majorarea costului de achiziție a curentului cu 500 mil. de lei în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, circa 100 mil. de lei lunar, iar acest lucru pune în dificultate compania să-și onoreze plățile pentru energia electrică achiziționată”, spune Premier Energy.

Un alt factor menţionat de furnizor este cursul de schimb al monedei naționale pentru anul 2022, care potrivit legii bugetului de stat va fi de 18,77 lei pentru un dolar. La fel sunt menţionate şi costurile mai mari pentru serviciile de transport şi distribuţie a energiei electrice, dar şi devierile ce se vor formapână la punerea în aplicare a noilor prețuri de furnizare a energiei electrice.

Până la sfârșitul lunii decembrie 2021, devierile financiare ale companiei au însumat 153,8 mil. de lei.

Încă o cauză pentru care Premier Energy solicită majorarea tarifului la energia electrică este scumpirea cu 100%, din luna septembrie 2021, a curentului achiziționat din Ucraina.

Astfel, Premier Energy S.R.L. solicită sa fie aprobate și publicate următoarele tarife de furnizare a energiei electrice care să fie aplicate nu mai târziu de 01 februarie 2022:

  1. 210,50 bani/kWh pentru energia electrica furnizata la punctele de intrare în rețelele electrice de transport.
  2. 224,71 bani /kWh pentru energia electrica furnizata la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport,
  3. 226,84 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune 35-110 kV.
  4. 241,40 bani/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune 6-10 kV
  5. 278,99 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV.

În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, or dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ