Negociatorii moldoveni nu au „patinat” în interesul Rusiei. Spînu: Vom implementa pachetul III energetic

01 Nov. 2021, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Nov. 2021, 14:50 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va implementa pachetul energetic trei, care prevede separarea furnizării de distribuție. „Avem răgaz un an ca să facem auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Ulterior, împreună cu partea rusă, vom decide cum va fi implementat pachetul III energetic. Rămânem angajați în implementarea documentului în întregime”, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ministrul a făcut publice mai multe detalii din protocolul contractului dintre Moldovagaz și Gazprom de livrarea gazelor naturale. Spînu a explicat pe etape ce se va întâmpla întru soluționarea problemei datoriei. Or, suma acesteia nu este enunțată în contract.

În luna noiembrie a acestui an va avea loc ședința interguvernamentală moldo-rusă, care prevede organizarea procesului de lucru în domeniul energetic. După care, la 1 mai 2020 Moldovagaz și Gazprom vor semna acord de reglementare  pentru o perioadă de 5 ani de livrare a gazelor. În primăvara anului viitor vom selecta o companie de audit, care se va ocupa analiza creanțelor”, a declarat ministrul Infrastructurii.

Republica Moldova s-a înțeles cu partea rusă ca până la sfârșitul anului 2022 să fie păstrat statul Moldovagaz.

Pe parcursul 2022 ne abținem de la anumite acțiuni pentru a rezolva problema datoriilor. La sfârșitul anului vom încheia un acord interguvernamental pentru reglementarea datoriei, care urmează a fi stinsă în cinci ani, și alte probleme din domeniul energetic”, a opinat Spînu.

Anterior, presa rusă scria că datoria Moldovagaz față de concernul rus Gazprom se cifrează la 403 mil. USD, dar cu tot cu penalități ajunge la 709 mil. USD. Chișinăul a negat datoria și a cerut auditarea ei.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău