Negociatorii moldoveni nu au „patinat” în interesul Rusiei. Spînu: Vom implementa pachetul III energetic

01 Nov. 2021, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2021, 14:50 // Actual //  bani.md

Republica Moldova va implementa pachetul energetic trei, care prevede separarea furnizării de distribuție. „Avem răgaz un an ca să facem auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Ulterior, împreună cu partea rusă, vom decide cum va fi implementat pachetul III energetic. Rămânem angajați în implementarea documentului în întregime”, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ministrul a făcut publice mai multe detalii din protocolul contractului dintre Moldovagaz și Gazprom de livrarea gazelor naturale. Spînu a explicat pe etape ce se va întâmpla întru soluționarea problemei datoriei. Or, suma acesteia nu este enunțată în contract.

În luna noiembrie a acestui an va avea loc ședința interguvernamentală moldo-rusă, care prevede organizarea procesului de lucru în domeniul energetic. După care, la 1 mai 2020 Moldovagaz și Gazprom vor semna acord de reglementare  pentru o perioadă de 5 ani de livrare a gazelor. În primăvara anului viitor vom selecta o companie de audit, care se va ocupa analiza creanțelor”, a declarat ministrul Infrastructurii.

Republica Moldova s-a înțeles cu partea rusă ca până la sfârșitul anului 2022 să fie păstrat statul Moldovagaz.

Pe parcursul 2022 ne abținem de la anumite acțiuni pentru a rezolva problema datoriilor. La sfârșitul anului vom încheia un acord interguvernamental pentru reglementarea datoriei, care urmează a fi stinsă în cinci ani, și alte probleme din domeniul energetic”, a opinat Spînu.

Anterior, presa rusă scria că datoria Moldovagaz față de concernul rus Gazprom se cifrează la 403 mil. USD, dar cu tot cu penalități ajunge la 709 mil. USD. Chișinăul a negat datoria și a cerut auditarea ei.

 

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 09:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 09:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a coborât la aproape 17 lei, iar economistul Stas Madan consideră că această evoluție confirmă inspirația unei decizii-cheie luate la începutul anului de către Banca Națională a Moldovei (BNM): stabilirea monedei euro drept referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc, în locul dolarului.

„Este una dintre cele mai inspirate decizii de politică economică din ultimii ani”, afirmă Madan, subliniind că această mutare a redus volatilitatea cursului de schimb și a adus mai multă predictibilitate pentru firme și populație. Având în vedere că 60–70% din comerțul și remitențele Republicii Moldova sunt în euro, noua abordare reflectă realitatea economică a țării.

Totodată, modificarea a avut un impact pozitiv asupra structurii rezervelor valutare ale statului. Dacă la începutul anului 2024 dolarul deținea o pondere dominantă de 64%, comparativ cu 33% pentru euro, la sfârșitul lunii februarie 2025 raportul s-a inversat pentru prima dată în istoria țării: euro a devenit moneda principală din rezerve, cu o pondere de 50,1%, iar dolarul a coborât la 47,9%.

„Această rebalansare a redus semnificativ vulnerabilitatea rezervelor valutare la fluctuațiile de pe piața internațională și a permis menținerea stabilității financiare chiar și în contextul unui dolar tot mai volatil”, a adăugat economistul.

 

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009