Negocieri directe cu Pfizer. Moldova vrea să cumpere 700.000 de doze

06 Mai 2021, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Mai 2021, 14:17 // Actual //  Otilia Cotruța

Republica Moldova negociază cu compania Pfizer/BioNTech privind achiziționarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin anti-Covid. Secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii Igor Curov a anunțat despre acest fapt în cadrul unei conferințe de presă din 5 mai.

„Producătorul Pfizer a răspuns, totuși, la adresările MSMPS și deja în momentul acesta sunt desfășurate negocieri directe fără publicare în coformitate cu legislația. Este vorba despre achiziționarea unui lot de vaccinuri Pfizer pentru Republica Moldova. Am solicitat oferta comercială pentru 700 de mii de doze”, a precizat Igor Curov și a adăugat că numărul de doze depinde de capacitatea producătorului de a livra serul în Moldova.

În același timp, prin platforma COVAX, în luna mai, este așteptat încă un lot de vaccinuri cu titlul de donație.

„Cu restul producătorilor de vaccinuri suntem deocamdată la etapa de solicitare a ofertelor din partea lor și așteptăm răspuns”, a conchis Curov.

 

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 14:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Glauber Contessoto, în vârstă de 33 de ani, spune că a investit peste 250.000 de dolari în dogecoin pe 5 februarie cu speranța că va deveni milionar – și pe 15 aprilie a devenit.

Dar luni, criptomonedele de top în funcție de valoarea de piață – inclusiv bitcoin, eter și dogecoin – au început să se prăbușească în urma știrilor despre o represiune în China.

Odată cu pierderile care s-au extins marți, portofoliul Contessoto, care conține doar dogecoin, a fost afectat. Deținerile sale au scăzut cu peste 167.000 de dolari doar marți, spune el pentru CNBC Make It.

„Până ieri, feram milionar”, spune Contessoto.

„Dacă bitcoin și ethereum nu ar fi și ele [hit], aș fi îngrijorat.”

Acum patru luni, când a făcut inestițiile, dogecoinul avea un preț de aproximativ 4,5 cenți. Pe 8 mai, criptomoneda inspirată de meme, care a fost creată ca o glumă în 2013 pe baza memei „Doge” a unui câine shiba inu, a atins un maxim istoric de aproximativ 73 de cenți, iar valoarea deținerilor lui Contessoto a depășit 2 milioane de dolari.

După creștere, prețul dogecoinului a continuat să fluctueze, dar Contessoto a rămas încrezător în a păstra pe termen lung – chiar a cumpărat mai mult dogecoin în timpul scufundărilor. Chiar și acum, el refuză să vândă.

Cu toate acestea, această volatilitate este în parte motivul pentru care experții avertizează că criptomoneda este o investiție riscantă, speculativă. Unii avertizează să fie deosebit de precauți atunci când investesc în dogecoin, deoarece îi lipsesc, de exemplu, lipsa și dezvoltarea tehnologică pe care o are Bitcoin.

„Când am intrat în această investiție dogecoin, am planificat să fiu în ea cel puțin un an”, spune el. „Mi-am făcut economii de viață pentru că știam că voi deveni în cele din urmă milionar.”

Contessoto se menține la planul său inițial: El va vinde 10% din participațiile sale dogecoin odată ce portofoliul său va atinge o valoare de 10 milioane de dolari, dar va lăsa restul investit, spune el.