Nepoții cancelarului Scholz intră în insolvență cu startup-ul lor de criptomonede. Au 2 milioane de euro în cinci luni

10 Iul. 2022, 21:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2022, 21:20 // Actual //  bani.md

Fabian și Jakob Scholz, nepoții cancelarului german, Olaf Scholz, au intrat în insolvență cu startup-ul lor fintech, Rubarb, pe care l-au fondat în 2020. În februarie, 1,8 milioane de euro au curs ca împrumut convertibil, de la opt entități investiționale. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, a comentat un donator anonim, pentru Handelsblatt. „Cum să îngropi o strângere de fonduri din februarie, în mai puțin de cinci luni?”

Jakob și Fabian Scholz, împreună cu co-fondatorul lor, Levin Craig, au înaintat cerere de insolvență, pentru Rubarb GmbH. Compania a fost nevoită să depună declarația din cauza insolvenței iminente, întrucât „angajamentele de finanțare fuseseră, din păcate, retrase”. Acest lucru a fost făcut „pentru a putea folosi opțiunile de restructurare ale codului insolvenței, într-un stadiu incipient”.

„Regretăm foarte mult că nu am putut evita acest pas. Deși eram încă foarte optimiști în luna mai, starea de spirit pe piața de capital s-a deteriorat, din păcate, dramatic, între timp – din cauza războiului în curs din Ucraina și a prăbușirii piețelor cripto”, a declarat Fabian Scholz, CEO Rubarb.

„Ne cerem sincer scuze, pentru situația în care se află Rubarb GmbH astăzi”, s-a spus într-o declarație de joi, citată de Focus.de.

Nu s-a găsit o soluție

În luna mai, Fabian Scholz a informat investitorii că, deși existau fonduri în numerar în valoare de un milion de euro pe lună, se va produce o pierdere de la 200.000 până la 250.000 de euro.

Privind retrospectiv, nepoții cancelarului recunosc că au făcut grave greșeli, în relațiile cu finanțatorii lor. Ei își cer scuze pentru „o parte a stilului nostru de comunicare din ultimele săptămâni, pe care, privind în retrospectivă, ar fi trebuit să o gestionăm mai bine”.

În perioada premergătoare falimentului, CEO-ul Rubarb a discutat cu investitorii săi diverse modalități și opțiuni, pentru a găsi o soluție.

„Suntem conștienți că investitorii noștri nu sunt mulțumiți de situație. Regret foarte mult că până la urmă nu am găsit o altă modalitate de a continua activitatea companiei. Noi toți, angajații, partenerii și investitorii noștri, am investit mult, pasiune și angajament în proiect. Doare să eșuezi ca start-up.”

Idei mari și viață scurtă

Compania de tehnologie financiară, Rubarb, a fost fondată în urmă cu doar 29 de luni. Serviciul de aplicație pentru economisirea fondurilor indexate la bursă (ETF) a avut în general un succes moderat, dar în mai a fost lansat un nou serviciu pentru clienți, împreună cu subsidiara Kudona.

Ideea era de a oferi clienților acces la un prag scăzut al ratelor dobânzilor din așa-numitele platforme Defi, adică platforme financiare blockchain descentralizate. Startup-ul din Lituania a obținut o licență pentru servicii de schimb de criptomonede și portofoliu.

Pentru a genera dobânda, Kudona trebuia să schimbe fondurile clienților în monede stabile fără nume și să le depună în fonduri de lichiditate, pe platforme de criptofinanțare descentralizate, precum Aave și Compound. Aceste platforme împrumută apoi monedele împrumutaților cu dobândă și fără verificarea creditului, dar trebuie să depună garanții sub formă de alte criptomonede.

Kudona ar fi transferat clienților până la 3,8 puncte procentuale din dobânda câștigată în acest demers, iar restul ar fi reținut sub formă de taxă. În mediul actual de piață, soluția e viabilă doar într-o măsură limitată, deoarece conform Defirate.com, cel puțin pe Aave și Compound, ratele dobânzilor mai mici de 2 procente pot fi obținute în prezent doar cu monede stabile, precum USDC, Tether sau DAI .

Iarna cripto în plină vară

După cum relatează serviciul de specialitate, Financefwd, nu au fost găsiți noi donatori pentru acest nou proiect al Rubarb GmbH. Potrivit raportului, un total de aproximativ cinci milioane de euro a fost deja investit în companie, inclusiv de către fondul de capital de risc, First Momentum.

„Mediul actual macro și de strângere de fonduri este extrem de solicitant, cu atât mai mult pentru un pivot către Defi, în mijlocul iernii cripto”, a declarat Fabian Scholz, pentru Financefwd. „Cu doar câteva săptămâni în urmă am putut să ne asumăm finanțarea ulterioară, dar aceasta s-a prăbușit acum, din cauza circumstanțelor menționate mai sus”.

Cum vor continua lucrurile pentru cei 30 de angajați ai Rubarb este un capitol deschis. Potrivit Handelsblatt, aproape jumătate din forța de muncă de la Rubarb urmează să plece, iar filiala Kudona va fi parte a măsurilor de restructurare.

Cu toate acestea, fondurile clienților sunt în siguranță, a subliniat Fabian Scholz. Ca fond special separat, acestea sunt găzduite în conturi de custodie la banca parteneră, DAB.

Mai multe platforme de criptocredite au dat deja faliment sau se află în pragul insolvenței în “ iarna cripto” și au fost nevoite să înghețe fondurile clienților. Într-un articol recent am detaliat pentru Hotnews.ro ce spune consultantul german, Jürgen Geuter, alias „Mătușa” din Germania, despre crah-urile pe piața criptomonedelor: „Castelul de cărți se prăbușește acum”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ