Nouă ani fără vize! Câți moldoveni au călătorit în Uniunea Europeană cu pașaport biometric

04 Mai 2023, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 08:53 // Actual //  bani.md

Aproape 2,5 milioane de moldoveni au călătorit în țările Uniunii Europene cu pașaportul biometric, după liberalizarea regimului de vize acum nouă ani. Potrivit datelor statistice, în această perioadă, frontiera de stat a fost traversată de moldoveni de peste 13 milioane de ori.

În data de 28 aprilie 2014, urmare a unui proces îndelungat şi complex, Uniunea Europeană a rdicat regimul de viză de scurtă şedere pentru moldovenii care dețin paşapoarte biometrice.

În nouă ani, cetățenii Republicii Moldova au călătorit liber în scopuri de turism sau serviciu în țările Uniunii, iar de la an la an, numărul cetățenilor care beneficiază de regimul liberalizat de vize este într-o continuă creștere, informează Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Leușeni-Albița, cel mai solicitat punct de trecere a frontierei

În cei nouă ani, pe direcția ieşire din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, cel mai traversat punct de trecere a frontierei a fost Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră fixând un număr de 4 999 591 treceri/persoane, fiind urmat de Sculeni – 2 765 182 de treceri ai deţinătorilor de paşapoarte biometrice moldovenești. În celelalte puncte de trecere a frontierei s-au înregistrat:

  • PTF Cahul – Oancea – 1 559 490 treceri persoane;
  • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 377 430 treceri persoane;
  • PTF Giurgiulești-Galați – 1 239 107 treceri persoane;
  • PTF Costești – Stânca – 1 064 254 treceri persoane;
  • PTF Ungheni – Iași – 160 457 treceri persoane;
  • PTF Lipcani – Rădăuți Prut – 121 594 treceri persoane.

Dialogul Republica Moldova-Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize a fost lansat la 15 iunie 2010, Planul de Acțiuni fiind oferit țării noastre la 24 ianuarie 2011.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceasta a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile Planului de Acțiuni și a fost susținută de Consiliul UE la 20 decembrie și Parlamentul European la 27 februarie 2014. Începând cu data de 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO