Situație dezastruoasă pentru fermierii moldoveni! Prețul grâului a coborât sub trei lei

04 Mai 2023, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2023, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Ieri prețul la grâu a coborât sub 3 lei per kg. Prețul de cost al unui kg în sezonul agricol 2022 este în medie aproximativ 5 lei, întrucât a fost seceta și recolta mică, coroborate cu scumpirile exorbitante a resurselor necesare producerii agricole, susține președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Din 2 mai Comisia Europeană a interzis temporar importul de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Din aceasta zona geografică a rămas doar Moldova, care deocamdată nu s-a alineat la decizia UE. Prin urmare, procesul distrugerii fermierilor autohtoni este în toi. Nu a rămas mult pănă la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii și accelerării exodului din țară.

Slusari se întreabă cu ce ajută Ucrainei catastrofa agriculturii Moldovei, ce are de câștigat cauza europeană în urma falimentului masiv al producătorilor agricoli? Cu certitudine ruinarea fermierilor mici și mijlocii, precum și criza socială a satelor ar fi o mare bucurie pentru grupările politico-criminale.

„Producătorii noştri autohtoni astăzi nu reuşesc să vândă la nişte preţuri competitive care ar reuşi să le acopere cheltuielile lor, fapt care mă face ca deja să fiu în negocieri directe cu companii din România, să-i invităm pe piaţa din Republica Moldova, pentru că avem deja suficienţi producători autohtoni care deţin şi o mie de tone de produse ca să treacă la exporturi directe”, declara anterior ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Prin Republica Moldova, prin coridorul solidarității se exportă cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la scăderea prețurilor în bazinul Mării Negre, chiar dacă pe plan global se atestă o criză de cereale. Avem o disonanță. Este vorba de cheltuieli mari pentru agricultori, recoltă mică și prețuri mici.

Datele Serviciului Vamal al republicii Moldova relevă că Republica Moldova exportă cereale România cu o cotă de 45% și în Turcia, cu o cotă de 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău