Situație dezastruoasă pentru fermierii moldoveni! Prețul grâului a coborât sub trei lei

04 Mai 2023, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2023, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Ieri prețul la grâu a coborât sub 3 lei per kg. Prețul de cost al unui kg în sezonul agricol 2022 este în medie aproximativ 5 lei, întrucât a fost seceta și recolta mică, coroborate cu scumpirile exorbitante a resurselor necesare producerii agricole, susține președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Din 2 mai Comisia Europeană a interzis temporar importul de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Din aceasta zona geografică a rămas doar Moldova, care deocamdată nu s-a alineat la decizia UE. Prin urmare, procesul distrugerii fermierilor autohtoni este în toi. Nu a rămas mult pănă la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii și accelerării exodului din țară.

Slusari se întreabă cu ce ajută Ucrainei catastrofa agriculturii Moldovei, ce are de câștigat cauza europeană în urma falimentului masiv al producătorilor agricoli? Cu certitudine ruinarea fermierilor mici și mijlocii, precum și criza socială a satelor ar fi o mare bucurie pentru grupările politico-criminale.

„Producătorii noştri autohtoni astăzi nu reuşesc să vândă la nişte preţuri competitive care ar reuşi să le acopere cheltuielile lor, fapt care mă face ca deja să fiu în negocieri directe cu companii din România, să-i invităm pe piaţa din Republica Moldova, pentru că avem deja suficienţi producători autohtoni care deţin şi o mie de tone de produse ca să treacă la exporturi directe”, declara anterior ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Prin Republica Moldova, prin coridorul solidarității se exportă cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la scăderea prețurilor în bazinul Mării Negre, chiar dacă pe plan global se atestă o criză de cereale. Avem o disonanță. Este vorba de cheltuieli mari pentru agricultori, recoltă mică și prețuri mici.

Datele Serviciului Vamal al republicii Moldova relevă că Republica Moldova exportă cereale România cu o cotă de 45% și în Turcia, cu o cotă de 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău