Noua schemă de livrare a gazului în Transnistria! Negocieri pe muchie de cuțit cu Ungaria?

27 Ian. 2025, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

„Moldovagaz” poartă negocieri cu companiile ungare MOL și MVM privind posibile achiziții de gaz pentru Transnistria, au declarat surse apropiate situației pentru „Kommersant”. Conform acestora, se mizează ca un acord să fie semnat în curând, ceea ce ar permite începerea livrărilor la începutul lunii februarie. Deocamdată, se discută despre livrări până la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. Detaliile privind ruta și prețul livrărilor rămân neclare, iar Transnistria are nevoie de aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Gazprom a suspendat livrările de gaz în Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina, invocând ca motiv problema nerezolvată a datoriilor istorice ale „Moldovagaz”, pe care autoritățile moldovene nu le recunosc. Până atunci, între octombrie 2022 și 1 ianuarie 2025, Gazprom livra în Moldova 5,7 milioane de metri cubi pe zi de gaz prin sistemul de transport al gazelor (GTS) al Ucrainei.

„Moldovagaz” transmitea acest gaz către „Tiraspoltransgaz”, care apoi direcționa gazul pentru producerea de energie electrică la centrala termoelectrică de la Moldova GRES, acoperind necesitățile consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

După întreruperea livrărilor de gaz, în Transnistria a fost instituită stare de urgență economică. La Moldova GRES au fost puse în funcțiune unități pe bază de cărbune, însă starea tehnică a acestora nu permite operarea la capacitate maximă. În plus, majoritatea centralelor termice din Transnistria funcționează pe gaz, iar stocurile rămase în GTS, folosite pentru furnizarea gazului către gospodării, sunt aproape epuizate.

Din cauza lipsei gazului rusesc, în Transnistria a fost întreruptă încălzirea centralizată și furnizarea de apă caldă în locuințe, au loc întreruperi programate ale electricității, iar aproape toate întreprinderile industriale au fost oprite.

Pe 15 ianuarie 2025, după o vizită în Rusia, șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Rusia va livra gaz Transnistriei ca ajutor umanitar, îndemnând autoritățile Moldovei să nu blocheze aceste livrări. Cu toate acestea, organizarea acestor livrări se confruntă cu probleme semnificative, cauzate de pozițiile autorităților Moldovei și Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală