„Moldovagaz” poartă negocieri cu companiile ungare MOL și MVM privind posibile achiziții de gaz pentru Transnistria, au declarat surse apropiate situației pentru „Kommersant”. Conform acestora, se mizează ca un acord să fie semnat în curând, ceea ce ar permite începerea livrărilor la începutul lunii februarie. Deocamdată, se discută despre livrări până la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. Detaliile privind ruta și prețul livrărilor rămân neclare, iar Transnistria are nevoie de aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Gazprom a suspendat livrările de gaz în Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina, invocând ca motiv problema nerezolvată a datoriilor istorice ale „Moldovagaz”, pe care autoritățile moldovene nu le recunosc. Până atunci, între octombrie 2022 și 1 ianuarie 2025, Gazprom livra în Moldova 5,7 milioane de metri cubi pe zi de gaz prin sistemul de transport al gazelor (GTS) al Ucrainei.
„Moldovagaz” transmitea acest gaz către „Tiraspoltransgaz”, care apoi direcționa gazul pentru producerea de energie electrică la centrala termoelectrică de la Moldova GRES, acoperind necesitățile consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.
După întreruperea livrărilor de gaz, în Transnistria a fost instituită stare de urgență economică. La Moldova GRES au fost puse în funcțiune unități pe bază de cărbune, însă starea tehnică a acestora nu permite operarea la capacitate maximă. În plus, majoritatea centralelor termice din Transnistria funcționează pe gaz, iar stocurile rămase în GTS, folosite pentru furnizarea gazului către gospodării, sunt aproape epuizate.
Din cauza lipsei gazului rusesc, în Transnistria a fost întreruptă încălzirea centralizată și furnizarea de apă caldă în locuințe, au loc întreruperi programate ale electricității, iar aproape toate întreprinderile industriale au fost oprite.
Pe 15 ianuarie 2025, după o vizită în Rusia, șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Rusia va livra gaz Transnistriei ca ajutor umanitar, îndemnând autoritățile Moldovei să nu blocheze aceste livrări. Cu toate acestea, organizarea acestor livrări se confruntă cu probleme semnificative, cauzate de pozițiile autorităților Moldovei și Ucrainei.