Nu îți fie milă de bani. Lucruri pe care nu merită să faci economii

24 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
24 Mart. 2021, 06:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Să economisești este foarte important, totuși, există situații în care este recomandat să nu faci economii. Iată care sunt acele lucruri și situații.

 1. Sănătatea dentară

Este deja cunoscut faptul că tratamentele dentare nu sunt cele mai ieftine. Cu cât problema e mai gravă, cu atât tratamentul e mai scump. Iată de ce esre recomandat să vizitați în mod regulat medicul stomatolog. Prin profilaxie, curățare regulată și tratament imediat vei cheltui mult mai puțin. Nu lăsați problema să se agraveze până la carii detare, inflamații sau dureri insuportabile.

2. Produse cosmetice pentru îngrijirea personală

Există persoane care au o piele impecabili și li se potrivește orice produs. Dar, în cazul persoanelor cu probleme precum acnee, rozacee, dermatită și altele este necesară constultația unui specialist și produse de calitate mai înaltă. De cele mai multe ori calitatea costă, de exemplu, vitamina C s-a dovedit a fi un ingredient antioxidant și anti-îmbătrânire în radicalii liberi și îmbătrânirea extrinsecă a pielii. Dar acidul ascorbic în sine este instabil și își pierde cu ușurință proprietățile, ceea ce înseamnă că totul depinde de formulă. Derivații săi eficienți pot fi costisitori, ceea ce afectează costul produselor cosmetice.

În general, dacă produsele ieftine sunt confortabile și nu provoacă consecințe negative, le puteți folosi în continuare.

3. Bilete de avion

Companiile aeriene low-cost sunt o modalitate excelentă de a călători cu un buget redus. Prin urmare, nimeni nu te va descuraja să nu le folosești. Dar aici este important să obțineți toate informațiile despre călătorie și să planificați totul corect înainte de a cumpăra bilete. Dacă nu, puteți ajunge să plătiți mult mai mult.

Există multe nuanțe atunci când zburați cu companiile aeriene low-cost. Capcanele obișnuite includ dimensiunea bagajului de mână. Dimensiunile pot fi non-standard și, dacă nu le potriviți, riscați să plătiți o parte semnificativă din prețul biletului pentru a vă transporta bunurile la bord.

O altă surpriză neplăcută poate fi aeroportul de sosire. Companiile aeriene low-cost ajung adesea la un aeroport secundar, situat suficient de departe de destinație. Dacă nu aveți norocul de a obține un autobuz ieftin sau totul este scump în țară în ansamblu, puteți plăti o mulțime de bani pentru a ajunge la hotel.

4. Finisare dură și comunicații în timpul reparației
Tapetul nu trebuie să fie italian, iar mânerele ușilor nu trebuie să fie de designer. Este foarte posibil să economisiți la acest lucru. Dar în ceea ce privește comunicațiile și mai multe finisaje de capital, este mai bine să alegeți materiale de înaltă calitate aici.

Să presupunem că economisești câteva mii pe țeavă. Și va izbucni și va inunda vecinii. Ca urmare, va trebui să refaceți reparațiile și să plătiți despăgubiri victimelor.

5. Externalizare (Outsourcing)

Se pare că a face totul singur este foarte econom. O persoană care practică în fiecare zi își va face treaba mai bine și mai repede. Ție poate să nu îți reușească din prima, poți să irosești timpul și materiale. Aceasta înseamnă că mai târziu veți merge totuși la un specialist, astfel încât acesta să refacă totul. În acest caz, costurile totale vor fi mult mai mari.

6. Odihnă

Nu trebuie să cheltuiți sute de mii în vacanță. Dar dacă evitați odihna de calitate, doar să nu cheltuiți un ban suplimentar, atunci acest lucru va duce cu siguranță la pierderi financiare. Dacă nu veți conscara suficient timp odihnei, vă puteți îmbolnăvi, iar tratamentul costă bani. În al doilea rând, fără un echilibru între muncă și odihnă, este ușor să te arzi și să devii un angajat mai puțin valoros. Este posibil să nu vă pierdeți slujba, dar este puțin probabil să obțineți o promovare sau o creștere a salariului.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ