Nu o să-ți vină să crezi! Câți ani are cel mai vechi ascensor din Chișinău

18 Iul. 2023, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2023, 13:24 // Actual //  MD Bani

Ai rămas vreodată blocat în interiorul unui ascensor și nu știai la cine să apelezi? Dacă nici acum nu cunoști acest lucru, te informăm că există întreprinderea municipală specializată „LIFTSERVICE”, care activează pe piața Republicii Moldova în domeniul deservirii tehnice a ascensoarelor.

Istoria întreprinderii începe cu peste 50 de ani în urmă, la 1 iulie 1972, când a fost semnat ordinul de formare a întreprinderii republicane „Moldspeţliftremmontaj” , iar pe 14 noiembrie 1972 a fost numit primul director.

Începând cu anul 2000, întreprinderea poartă actuala denumire ÎMS „LIFTSERVICE”, iar pe lângă orașul Chișinău, instituția mai deservește mun. Bălți și nordul Moldovei.

Câți ani are cel mai vechi ascensor din Chișinău?

La moment, întreprinderea deservește circa 2 230 de ascensoare din municipiul Chișinău, dintre care 2 069 din fondul locativ.

Potrivit directorului întreprinderii municipale speciale Liftservice, Petru Budurin, cel mai vechi ascensor din Capitală are 49 de ani.

„Termenul de exploatare este de 25 de ani, iar vârsta medie – 35 de ani. Peste 95% din ele au termenul depășit”.

Ce servicii oferă Liftservice?

ÎMS „LIFTSERVICE” este autorizată pentru următoarele servicii la ascensoare:

  • Montarea, reglarea, repararea, reutilarea tehnică, deservirea tehnică, verificarea integră a ascensoarelor, eliberarea duplicatelor cărţii ascensorului, dar și lucrări de măsurări electrice la ascensoare.

Câte persoane au grija ca ascensoarele să funcționeze?

În cadrul întreprinderii activează 131 de angajați, iar personalul este atestat şi admis pentru efectuarea tuturor lucrărilor la ascensoare.

Totodată, întreprinderea dispune de bază de producere și deținere a diverse utilaje pentru fabricarea pieselor şi reparaţia utilajului ascensoarelor. În întreprindere activează:

  • sectoarele de montare şi deservire a ascensoarelor;
  • atelierul de reparatie a utilajului mecanic;
  • atelierul de bobinare a utilajului electric – motoare, transformatoare, bobine;
  • diverse strunguri;
  • atelierul de sudare, inclusiv si sudarea prin contact;
  • atelierul de prelucrare a lemnului;
  • atelierul de turnare a pieselor prin presiune;
  • parcul de automobile.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău