O companie de țesături din Moldova mărește prețurile. Dă vina pe Serviciul Vamal

29 Dec. 2021, 15:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Dec. 2021, 15:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Compania Mezanin-V SRL, cel mai mare furnizor de materiale textile utilizate la tapițarea mobilei sau fabricarea genților pe piața locală anunță majorarea prețurilor la anumite categorii de produse. Administrația companiei dă vina pe colaboratorii vamali din cadrul Biroului Vamal Chișinău, menționând că valoarea în vamă a mărfurilor a fost majorată cu 83,72%.

„Spre deosebire de scumpirile anterioare din acest an, care erau datorate majorării prețului pentru transportul maritim și a prețului de achiziție, scumpirea de astăzi este meritul exclusiv a colaboratorilor vamali din cadrul Biroului Vamal Chișinău, care probabil din exces de zel, având dorința de a raporta colectări record spre final de an (după cum ați aflat deja din presă), după ce containerul cu marfa în cauză a fost vămuit timp de 5 zile (20-24 decembrie 2021) – desconsiderând toate actele prezentate pe parcursul acestei perioade, inclusiv faptul că prețurile declarate în această tranzacție erau mai mari decât prețurile din tranzacțiile precedente din anul 2021 (de la același furnizor), inspectorii vamali au luat decizia de a majora valoarea în vamă a mărfurilor cu 83,72%, ceea ce a dus la obligativitatea de a achita drepturi vamale de import ce reprezintă 37,71% din valoarea tranzacției.”
În acest context, preșurile pentru categoriile de produse: MR8 cu 8,33%, JES220 cu 12,9%, RJHM cu 10,8% , ML150821 cu 11,3%. De asemenea,  compania anunță că va contesta decizia în termenii prevăzuți de lege.
„După cum observați majorarea operată este mai mică de 17% (ce reprezintă diferența între TVA20% și drepturile de import achitate ce au constituit 37,7%) și nu am modificat prețurile pentru colecțiile MJ105, SSYH1, JES19, HO2 care au fost importate în același container, deoarece prețurile medii rezultate a acestor colecții au fost afectate în mai mică măsură datorită stocului pe depozit.”

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 13:29
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 13:29 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la carburanți: benzină și motorină pentru weekend, 2-4 iulie 2022. Atât prețul la motorină, dar și la benzină continuă să scadă.

Potrivit informațiilor, benzina se ieftinește cu 9 bani, iar motorina se ieftinește cu 35 bani. Astfel, în weekend, un litru de benzină va costa 32,83 lei, iar unul de motorină va putea fi cumpărat cu 31,58.

De menționat că, de la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere, iar ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

De asemenea, reamintim că s-a majorat și tariful pentru transportul public. Astfel, din 1 iulie, o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul va costa 6 lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău