O companie de țesături din Moldova mărește prețurile. Dă vina pe Serviciul Vamal

29 Dec. 2021, 15:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Dec. 2021, 15:21 // Actual //  MD Bani

Compania Mezanin-V SRL, cel mai mare furnizor de materiale textile utilizate la tapițarea mobilei sau fabricarea genților pe piața locală anunță majorarea prețurilor la anumite categorii de produse. Administrația companiei dă vina pe colaboratorii vamali din cadrul Biroului Vamal Chișinău, menționând că valoarea în vamă a mărfurilor a fost majorată cu 83,72%.

„Spre deosebire de scumpirile anterioare din acest an, care erau datorate majorării prețului pentru transportul maritim și a prețului de achiziție, scumpirea de astăzi este meritul exclusiv a colaboratorilor vamali din cadrul Biroului Vamal Chișinău, care probabil din exces de zel, având dorința de a raporta colectări record spre final de an (după cum ați aflat deja din presă), după ce containerul cu marfa în cauză a fost vămuit timp de 5 zile (20-24 decembrie 2021) – desconsiderând toate actele prezentate pe parcursul acestei perioade, inclusiv faptul că prețurile declarate în această tranzacție erau mai mari decât prețurile din tranzacțiile precedente din anul 2021 (de la același furnizor), inspectorii vamali au luat decizia de a majora valoarea în vamă a mărfurilor cu 83,72%, ceea ce a dus la obligativitatea de a achita drepturi vamale de import ce reprezintă 37,71% din valoarea tranzacției.”
În acest context, preșurile pentru categoriile de produse: MR8 cu 8,33%, JES220 cu 12,9%, RJHM cu 10,8% , ML150821 cu 11,3%. De asemenea,  compania anunță că va contesta decizia în termenii prevăzuți de lege.
„După cum observați majorarea operată este mai mică de 17% (ce reprezintă diferența între TVA20% și drepturile de import achitate ce au constituit 37,7%) și nu am modificat prețurile pentru colecțiile MJ105, SSYH1, JES19, HO2 care au fost importate în același container, deoarece prețurile medii rezultate a acestor colecții au fost afectate în mai mică măsură datorită stocului pe depozit.”

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău