O companie importantă de pe piața metalelor bate fierul cât e cald: Riscăm să revenim la monopol

13 Dec. 2021, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Dec. 2021, 13:55 // Actual //  Lupu Eduard

Omul de afaceri Valentin Eșanu, cel care administrează Grupul Sofilarex de metal uzat de lângă Hâncești, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în Republica Moldova ar urma să se revină la monopolul pe piața colectării metalelor feroase și neferoase.

În politica fiscală pentru anul 2022 la capitolul achiziția deșeurilor de metale, plasticul și hârtia au rămas, dar au fost excluse metalelr.  Nu știu din ce cauză deșeurile de plastic și hârtie au rămas. Or, a fost instituit și impozitul pe venit la achiziția metalelor. Respectiv, cetățeanul va achita 800 de lei pentru fiecare tonă de metal. Acest lucru încurajează businessul companiilor care vor lucra la negru și vor fi protejate politic”, a explicat Eșanu.

Omul de afaceri spune că astfel persoanele vor preda metalele companiilor care lucrează la negru.

Compania din regiunea stângă a Nistrului care se ocupă cu distribuția cimentului și a metalului în Republica Moldova va procura metalele de la companiile căpușă și nu va achita cele 12%. Sper că va fi rectificată greșeala. Legea a fost schimbată peste noapte. Vreau să întreb cine a avut interesul acesta”, întreabă retoric omul de afaceri.

Valentin Eșanu a fost condamnat pe vremea regimului Plahotniuc și a stat doi ani după gratii după ce a dezvăluit schemele de la „Metalferos”. Potrivit lui Eșanu, pe timpul guvernării lui Plahotniuc, bugetul statului pierdea 90 de milioane de lei lunar, bani care ajungeau în buzunarele oligarhului. Eșanu a fost eliberat pe 28 iunie 2019.

Grupul Sofilarex, controlat de omul de afaceri Valentin Eșanu, a cumpărat în luna octombrie, două nave martitime, pentru a transporta marfă în și din Republica Moldova.

Sofilarex (Sofilarex Plus SRL şi Sofilarex SRL) a ajuns, în ultimul an, a fi un important jucător pe piaţa colectării și exportului resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, în special datorită liberalizării acestui domeniu la finele anului 2019 şi eliminării monopolului Metalferos.

Din vara anului trecut, Sofilarex a început să transporte metal uzat cu camioanele spre port, unde este acumulată într-un spațiu de depozitare, timp de două săptămâni, cantitatea necesară pentru a încărca o navă.

În 2020 cifra de afaceri a celor două companii a ajuns la circa 130 milioane lei, de aproape 40 de ori mai mult ca în 2019, iar profitul a urcat la 13 milioane lei.

Este adevărat că, în anii 2017-2019, activitatea companiilor lui Valentin Eşanu a fost practic blocată, ca urmare a unor dosare iniţiate la comandă în timpul guvernării Plahotniuc.

 

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău