O fostă țară din sfera de influență a Moscovei îl înfurie pe Putin. Cumpără arme mortale americane ce pot lovi Rusia

10 Feb. 2023, 08:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Feb. 2023, 08:19 // Actual //  bani.md

Războiul lui Putin declanșat în Ucraina acum aproape un an de zile a schimbat strategia de securitate din întreaga Europă, de teama escaladării conflictului și în alte state. Acum, o țară care a fost în sfera de influență sovietică, Polonia, va cumpăra 18 lansatoare de rachete cu sistem de artilerie HIMARS din Statele Unite, după de Departamentul de Stat de la Washington a aprobat tranzacția.

Polonia va fi cea mai recentă țară de la granița cu Rusia care va achiziționa aceste arme mortale din SUA, lucru care îl va înfuria pe Vladimir Putin. Forțele ucrainene au folosit sistemul HIMARS pentru a devasta pozițiile rusești de pe câmpul de luptă, potrivit Business Insider.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea Poloniei de a cumpăra un sistem avansat de rachete, precum și rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru acesta. Țara se numără printre alți câțiva aliați ai SUA de la granița cu Rusia care au căutat să obțină această capacitate.

Polonia a solicitat să cumpere 18 lansatoare de rachete cu sistem de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) M142 fabricate în SUA și echipamente aferente într-o vânzare estimată la 10 miliarde de dolari, potrivit unei notificări din această săptămână a Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării. HIMARS s-a dovedit a fi o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, care a folosit sistemul pentru a devasta forțele ruse pe câmpul de luptă.

Vânzarea va include, de asemenea, 468 de kituri de module de încărcare pentru lansatoarele HIMARS, 45 de sisteme de rachete tactice ale armatei M57 (ATACMS) – rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru HIMARS pe care Ucraina le-a cerut de mult timp – și peste 1.500 de variante diferite de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) și focoase. ATACMS sunt rachete sol-suprafață care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, în timp ce XM403 GMLRS, una dintre variantele incluse, sunt muniții cu rază extinsă.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, se arată în avizul DSCA.

Polonia va putea folosi acest armament avansat pentru a-și moderniza forțele, pentru a-și consolida apărarea țării și pentru a descuraja amenințările regionale, a declarat Agenția de Cooperare pentru Securitate pentru Apărare.

Odată cu această vânzare, Polonia va deveni cea mai recentă țară din estul Europei care se învecinează cu Rusia, care își asigură celebrul sistem HIMARS. Departamentul de Stat a aprobat anul trecut vânzarea HIMARS către Estonia, care se învecinează cu Rusia continentală.

Lituania – care, împreună cu Polonia, se învecinează cu micuța enclavă militarizată rusă Kaliningrad – și-a asigurat și ea un acord cu guvernul SUA. Și Letonia, care este și vecină cu Rusia, a solicitat anterior să cumpere arma. Lituania și Estonia au solicitat atât ATACMS, cât și rachete GMLRS cu rază extinsă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău