O fostă țară din sfera de influență a Moscovei îl înfurie pe Putin. Cumpără arme mortale americane ce pot lovi Rusia

10 Feb. 2023, 08:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Feb. 2023, 08:19 // Actual //  bani.md

Războiul lui Putin declanșat în Ucraina acum aproape un an de zile a schimbat strategia de securitate din întreaga Europă, de teama escaladării conflictului și în alte state. Acum, o țară care a fost în sfera de influență sovietică, Polonia, va cumpăra 18 lansatoare de rachete cu sistem de artilerie HIMARS din Statele Unite, după de Departamentul de Stat de la Washington a aprobat tranzacția.

Polonia va fi cea mai recentă țară de la granița cu Rusia care va achiziționa aceste arme mortale din SUA, lucru care îl va înfuria pe Vladimir Putin. Forțele ucrainene au folosit sistemul HIMARS pentru a devasta pozițiile rusești de pe câmpul de luptă, potrivit Business Insider.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea Poloniei de a cumpăra un sistem avansat de rachete, precum și rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru acesta. Țara se numără printre alți câțiva aliați ai SUA de la granița cu Rusia care au căutat să obțină această capacitate.

Polonia a solicitat să cumpere 18 lansatoare de rachete cu sistem de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) M142 fabricate în SUA și echipamente aferente într-o vânzare estimată la 10 miliarde de dolari, potrivit unei notificări din această săptămână a Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării. HIMARS s-a dovedit a fi o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, care a folosit sistemul pentru a devasta forțele ruse pe câmpul de luptă.

Vânzarea va include, de asemenea, 468 de kituri de module de încărcare pentru lansatoarele HIMARS, 45 de sisteme de rachete tactice ale armatei M57 (ATACMS) – rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru HIMARS pe care Ucraina le-a cerut de mult timp – și peste 1.500 de variante diferite de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) și focoase. ATACMS sunt rachete sol-suprafață care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, în timp ce XM403 GMLRS, una dintre variantele incluse, sunt muniții cu rază extinsă.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, se arată în avizul DSCA.

Polonia va putea folosi acest armament avansat pentru a-și moderniza forțele, pentru a-și consolida apărarea țării și pentru a descuraja amenințările regionale, a declarat Agenția de Cooperare pentru Securitate pentru Apărare.

Odată cu această vânzare, Polonia va deveni cea mai recentă țară din estul Europei care se învecinează cu Rusia, care își asigură celebrul sistem HIMARS. Departamentul de Stat a aprobat anul trecut vânzarea HIMARS către Estonia, care se învecinează cu Rusia continentală.

Lituania – care, împreună cu Polonia, se învecinează cu micuța enclavă militarizată rusă Kaliningrad – și-a asigurat și ea un acord cu guvernul SUA. Și Letonia, care este și vecină cu Rusia, a solicitat anterior să cumpere arma. Lituania și Estonia au solicitat atât ATACMS, cât și rachete GMLRS cu rază extinsă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ