O insulă din Finlanda cere turiștilor să renunțe la telefoane

23 Iun. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iun. 2023, 17:25 // Actual //  bani.md

În acestă vară, oficialii de turism din Finlanda doresc ca vizitatorii să se deconecteze voluntar de telefoanele lor când vizitează Ulko-Tammio, o insulă naturală nelocuită situată într-un parc național al Finlandei de Est.

Administratorii majorității destinațiilor își doresc ca acestea să devină virale pe TikTok sau visează să atragă mulțimi de telespectatori Netflix Inc., în ciuda riscului de a suprasolicita comunitățile locale.

Totuși, o mică insulă de pe coasta de sud-est a Finlandei adoptă o abordare opusă. Bloomberg relatează că oficialii de turism pentru Ulko-Tammio, una dintre numeroasele insule din Parcul Național Golful Finlandei de Est, declară că doresc ca aceasta să fie o “insulă fără telefoane” și îndeamnă vizitatorii să își “închidă dispozitivele inteligente și să se oprească pentru a se bucura cu adevărat de insule”, a declarat Mats Selin, un expert de la Visit Kotka-Hamina, într-un comunicat de presă.

Această atitudine este susținută și de Parks & Wildlife Finland, care gestionează mediul și fauna sălbatică a insulei. “Încurajăm vizitatorii să își lase telefoanele deoparte în mod voluntar și să își concentreze simțurile asupra naturii în loc să le înghețe în poze pe telefoane”, a declarat Joel Heino, manager de recreere în aer liber.

Rezervarea unei vacanțe fără tehnologie într-o destinație tropicală este o tendință în creștere, la care recurg mulți directori executivi, iar opțiunile pentru neutilizarea tehnologiei au existat de mult timp pentru cei care aleg să se desprindă de telefoane în călătorii.

Cu toate acestea, renunțarea temporară la conectivitatea prin telefon nu este normă într-o industrie care se bazează pe influenceri și imagini spectaculoase pe rețelele de socializare pentru a atrage vizitatori sau pentru a transmite o atmosferă specifică a locului.

Într-adevăr, conform unui sondaj realizat în iunie 2023 de către Destination Analysts, aproximativ 63% dintre tinerii călători și generația millennials au declarat că au utilizat cel puțin o platformă de social media pentru a-și planifica călătoriile în ultimele 12 luni.

În ultimii ani au existat tot mai multe încercări de a determina consumatorii să renunțe la telefoane, în special în industria de divertisment.

Artistul de muzică electronică Lane 8 este cunoscut pentru concertele sale fără accesul cu telefoane, iar acest lucru a adus public mai numeros la spectacolele sale live.

Dave Chappelle și Alicia Keys au fost printre primii care au interzis telefoanele la spectacole prin utilizarea pungii Yondr, încă din 2015: Phone-ul este pus într-o pungă ce se sigilează imediat ce o închizi; o poți purta cu tine, dar nu o poți deschide până când ajungi la un punct de deblocare în momentul părăsirii evenimentului.

Soluțiile de blocare a telefoanelor oferite de Yondr din San Francisco sunt utilizate acum în anumite instanțe de judecată, în teatre, restaurante și școli din SUA care doresc să limiteze utilizarea dispozitivelor.

În ianuarie 2023, Thermae Bath Spa, situat în Bath, Anglia, un oraș istoric, a anunțat că devine o zonă fără telefoane mobile și că va colabora cu Yondr. Spa-ul termal public a menționat într-un comunicat că telefoanele erau “o sursă obișnuită de deranj” pentru oaspeți, precum și “o problemă pentru personalul nostru care trebuie să recupereze telefoanele căzute din piscine”.

Potrivit ultimei lor informații publice, Yondr estima că în martie 2022 existau aproximativ 1 milion de clienți care foloseau pungile lor.

Au apărut întrebări cu privire la eficacitatea acestor pungi după ce au fost folosite la spectacolul de pe Broadway “Take Me Out” și totuși imagini și înregistrări video cu Jesse Williams dezbrăcat pe scenă au apărut pe rețelele de socializare.

Pe insula Ulko-Tammio din Finlanda nu vor exista pungi Yondr. Dar în contextul creșterii dovezilor că rețelele de socializare aduc dependență și pot afecta sănătatea mentală, poate că mai mulți călători sunt pregătiți să renunțe la telefoanele lor în mijlocul naturii. Este plăcut să credem că un impuls este suficient.

Dacă renunți la telefon, poți utiliza o cameră digitală pentru a face fotografii minunate, cu toate că nu vei putea să le postezi în timp ce te afli pe insulă. “Nu e nevoie să interzicem arta”, a declarat pentru Bloomberg Annika Ruohonen, managerul echipei de creare de conținut de la Visit Kotka-Hamina.

Ulko-Tammio poate fi accesată din Kotka, aflată la o oră și jumătate de condus spre est de Helsinki, cu barca privată pe tot parcursul anului, în funcție de condițiile meteorologice, și cu barca-taxi sau cu o croazieră cu vas mic în timpul lunilor de vară.

Există de asemenea bărci-taxi disponibile din Hamina, situată la încă 20 de minute est de Kotka.

Pe insulă se pot vizita fortăreața și peșterile istorice ale insulei, folosite în două bătălii cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și gravurile rupestre care datează din secolul al XIX-lea.

Postarea fotografiilor sau videoclipurilor în care te afli la doar 10 kilometri de granița cu Rusia va trebui să aștepte până când turistul se întoarce la hotel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 11:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 11:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

Prețul aurului a atins luni un nou maxim istoric, depășind pragul de 3 110 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor publicate de Trading Economics. Evoluția este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ