O nouă măsură dictatorială a lui Vladimir Putin: Acțiunile unei mari bănci europene au fost preluate abuziv

25 Dec. 2023, 09:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Dec. 2023, 09:22 // Actual //  bani.md

Banca Rosbank poate achiziţiona pachete de acţiuni la principalele companii ruseşti deţinute de Societe Generale. Dictatorul rus Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens.

Decretul spune că Rosbank va putea cumpăra participaţiile SocGen la producători de energie precum Rosneft şi Gazprom, companii din sectorul metalelor, inclusiv Norilsk Nickel şi Severstal şi alte firme de top din Rusia.

Societe Generale a refuzat să comenteze.
Banca avea o expunere de 22,4 miliarde de euro faţă de Rusia la sfârşitul lunii iunie 2021, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Companiile din aşa-zise ţări ”neprietenoase”, cele care au anunţat sancţiuni împotriva Rusiei în urma deciziei Kremlinului de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022, au nevoie de dispensa specială de la Moscova pentru tranzacţiile care implică active ruseşti.

Agenţia de ştiri Interfax a relatat că participaţiile separate ale SocGen la companiile ruseşti sunt relativ mici, de exemplu, 0,04% la Gazprom şi 0,02% în Alrosa, cea mai mare companie producătoare de diamante din lume.

Cu toate acestea, valoarea combinată a activelor luate în considerare este ”de miliarde de ruble”.

Societe Generale s-a retras din Rusia şi a finalizat vânzarea unităţii sale locale Rosbank către grupul Interros, o firmă legată de oligarhul rus Vladimir Potanin, în mai 2022.

Putin a spus că sancţiunile occidentale sunt o declaraţie de război economic împotriva Rusiei.

Activele statului rus în valoare de sute de miliarde de dolari au fost îngheţate în Occident, precum şi bunurile unor oameni de afaceri şi investitori ruşi.

Germania a preluat anul trecut controlul rafinăriei de petrol Schwedt, care era deţinută de Rusia şi care furnizează 90% din combustibilul necesar Berlinului.
În acelaşi timp, antreprenorii ruşi au câştigat controlul asupra activelor importante occidentale din Rusia, inclusiv asupra celor opt fabrici de bere Carlsberg şi a întreprinderilor Danone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO