Banca Rosbank poate achiziţiona pachete de acţiuni la principalele companii ruseşti deţinute de Societe Generale. Dictatorul rus Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens.
Decretul spune că Rosbank va putea cumpăra participaţiile SocGen la producători de energie precum Rosneft şi Gazprom, companii din sectorul metalelor, inclusiv Norilsk Nickel şi Severstal şi alte firme de top din Rusia.
Societe Generale a refuzat să comenteze.
Banca avea o expunere de 22,4 miliarde de euro faţă de Rusia la sfârşitul lunii iunie 2021, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene (EBA).
Companiile din aşa-zise ţări ”neprietenoase”, cele care au anunţat sancţiuni împotriva Rusiei în urma deciziei Kremlinului de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022, au nevoie de dispensa specială de la Moscova pentru tranzacţiile care implică active ruseşti.
Agenţia de ştiri Interfax a relatat că participaţiile separate ale SocGen la companiile ruseşti sunt relativ mici, de exemplu, 0,04% la Gazprom şi 0,02% în Alrosa, cea mai mare companie producătoare de diamante din lume.
Cu toate acestea, valoarea combinată a activelor luate în considerare este ”de miliarde de ruble”.
Societe Generale s-a retras din Rusia şi a finalizat vânzarea unităţii sale locale Rosbank către grupul Interros, o firmă legată de oligarhul rus Vladimir Potanin, în mai 2022.
Putin a spus că sancţiunile occidentale sunt o declaraţie de război economic împotriva Rusiei.
Activele statului rus în valoare de sute de miliarde de dolari au fost îngheţate în Occident, precum şi bunurile unor oameni de afaceri şi investitori ruşi.
Germania a preluat anul trecut controlul rafinăriei de petrol Schwedt, care era deţinută de Rusia şi care furnizează 90% din combustibilul necesar Berlinului.
În acelaşi timp, antreprenorii ruşi au câştigat controlul asupra activelor importante occidentale din Rusia, inclusiv asupra celor opt fabrici de bere Carlsberg şi a întreprinderilor Danone.