Diplomația poloneză: Economia trebuie pusă în stare de război. Dacă Europa își mobilizează eforturile, Rusia va pierde

24 Dec. 2023, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2023, 11:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia va pierde războiul început împotriva Ucrainei dacă Europa își va mobiliza eforturile, a declarat vineri, 22 decembrie, noul șef al diplomației poloneze, Radoslav Sikorsky, în timpul vizitei sale la Kiev.

Răspunzând la întrebări despre sprijinul pentru Ucraina, Sikorskyi a spus că problema este că întreaga economie trebuie pusă în regim de război. El a explicat că un război nu poate fi câștigat prin angajamente tactice, ci doar prin producție. Potrivit lui Sikorsky, „dacă Europa își va mobiliza eforturile, Rusia va pierde”.

„Simt din nou că Polonia este un prieten adevărat, pentru că atunci când Ucraina a câștigat bătălia de la Gostomel și a recucerit Hersonul, situația a fost mai ușoară. Acum, într-un impas pe prima linie, ne confruntăm cu un adevărat test, cine este gata să ajute”, a declarat Sikorski, potrivit unui comunicat al Ministerului polonez de Externe.

Totodată, ministrul polonez a declarat că Moscova uzurpă dreptul de a decide ce popoare se pot considera națiune și care sunt lipsite de o astfel de oportunitate.

„Acesta este ultimul război colonial al Rusiei. Ucraina trebuie să câștige și Rusia să piardă. Aceasta este ceea ce gândim noi, indiferent cine este la putere în Polonia”, a subliniat Sikorsky.

Pe 22 decembrie, Radoslav Sikorsky s-a aflat la Kiev. Aceasta este prima sa călătorie în străinătate în calitate de șef al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

În cadrul vizitei, Sikorsky s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și a subliniat necesitatea restabilirii condițiilor de concurență loială în domeniul comerțului dintre cele două țări, astfel încât ambele părți să beneficieze de aceasta. În plus, șeful diplomației poloneze a participat la evenimentul cu ocazia Zilei Serviciului Diplomatic al Ucrainei.

Relațiile dintre Kiev și Varșovia au devenit recent atât de complicate încât mulți au vorbit deja deschis despre criza relațiilor ucraineano-polone. Dar Polonia, care a oferit sprijin și asistență fără precedent Ucrainei după invazia pe scară largă a Rusiei, rămâne partenerul apropiat și foarte important al Kievului, mai ales după schimbarea de regim de la Varșovia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău