Diplomația poloneză: Economia trebuie pusă în stare de război. Dacă Europa își mobilizează eforturile, Rusia va pierde

24 Dec. 2023, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Dec. 2023, 11:15 // Actual //  bani.md

Rusia va pierde războiul început împotriva Ucrainei dacă Europa își va mobiliza eforturile, a declarat vineri, 22 decembrie, noul șef al diplomației poloneze, Radoslav Sikorsky, în timpul vizitei sale la Kiev.

Răspunzând la întrebări despre sprijinul pentru Ucraina, Sikorskyi a spus că problema este că întreaga economie trebuie pusă în regim de război. El a explicat că un război nu poate fi câștigat prin angajamente tactice, ci doar prin producție. Potrivit lui Sikorsky, „dacă Europa își va mobiliza eforturile, Rusia va pierde”.

„Simt din nou că Polonia este un prieten adevărat, pentru că atunci când Ucraina a câștigat bătălia de la Gostomel și a recucerit Hersonul, situația a fost mai ușoară. Acum, într-un impas pe prima linie, ne confruntăm cu un adevărat test, cine este gata să ajute”, a declarat Sikorski, potrivit unui comunicat al Ministerului polonez de Externe.

Totodată, ministrul polonez a declarat că Moscova uzurpă dreptul de a decide ce popoare se pot considera națiune și care sunt lipsite de o astfel de oportunitate.

„Acesta este ultimul război colonial al Rusiei. Ucraina trebuie să câștige și Rusia să piardă. Aceasta este ceea ce gândim noi, indiferent cine este la putere în Polonia”, a subliniat Sikorsky.

Pe 22 decembrie, Radoslav Sikorsky s-a aflat la Kiev. Aceasta este prima sa călătorie în străinătate în calitate de șef al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

În cadrul vizitei, Sikorsky s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și a subliniat necesitatea restabilirii condițiilor de concurență loială în domeniul comerțului dintre cele două țări, astfel încât ambele părți să beneficieze de aceasta. În plus, șeful diplomației poloneze a participat la evenimentul cu ocazia Zilei Serviciului Diplomatic al Ucrainei.

Relațiile dintre Kiev și Varșovia au devenit recent atât de complicate încât mulți au vorbit deja deschis despre criza relațiilor ucraineano-polone. Dar Polonia, care a oferit sprijin și asistență fără precedent Ucrainei după invazia pe scară largă a Rusiei, rămâne partenerul apropiat și foarte important al Kievului, mai ales după schimbarea de regim de la Varșovia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi