O nouă tehnologie aplicată în reparația drumurilor capitalei

25 Aug. 2022, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Aug. 2022, 10:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mai multe străzi din capitală vor fi supuse unei noi tehnologii de întreținere. Este vorba despre tratarea părții carosabile cu amestec bituminos de tip Slurry Seal – un mix din asfalt emulsionat cationic, umplutură minerală, apă și aditivi, care este distribuit cu ajutorul unui echipament special. Potrivit angajaților Direcției Generale Transport și Căi de Comunicații a Primăriei, metoda este nouă pentru orașul Chișinău și este menită să prelungească durata de viață a învelișului de asfalt, fiind aplicată în cazul drumurilor cu deteriorări ușoare până la moderate, cu fisuri înguste. Astfel de lucrări au fost executate pe bd. Dacia și urmează să fie efectuate pe străzile Calea Ieșilor, Mihai Viteazul, Petricani (tronsonul Mihai Viteazul-Calea Orheiului) și Alecu Russo. Se evaluează și alte străzi care pot fi tratate prin metoda respectivă. Pentru acest proiect, din bugetul municipal au fost alocate circa 92 milioane lei.

Din anul 2020 și până în prezent în capitală au fost efectuate lucrări de reparație și întreținere la peste 30 de străzi. Cele mai multe, 19 la număr, au fost renovate anul trecut, iar de la începutul anului 2022 până în prezent- deja 14. Lucrările au inclus, în funcție de necesități, schimbarea stratului de asfalt, înlocuirea sau reparația bordurilor, reabilitarea trotuarelor și reparația canalizării pluviale. Pe lângă străzile orașului Chișinău, cu lucrări masive de reparație s-a intervenit și pe drumurile de acces către suburbiile capitalei, iar un nou contract urmează a fi realizat în anul curent.

În prezent lucrări de reabilitare a străzilor, inclusiv reparația carosabilului, trotuarelor și a canalizării pluviale, se desfășoare pe străzile : Calea Ieșilor, Renașterii Naționale, Ion Neculce, Socoleni, Sarmisegetusa, Ac. A. Saharov – Dumitru Rîșcanu, iar până la sfârșitul anului urmează să fie demarate și pe alte străzi.

Pentru anul curent a fost alocat un buget record pentru reabilitarea drumurilor municipale – circa 1,3 miliarde de lei.  Din acestea 638,5 milioane lei au fost direcționate pentru întreținerea străzilor.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău