„O Țară Mică cu Inimă Mare” – film documentar dedicat crizei refugiaților ucraineni din Republica Moldova

24 Iun. 2022, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Iun. 2022, 12:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pe 22 iunie 2022, după Ziua Mondială a Refugiaților, a fost lansat filmul documentar dedicat crizei refugiaților ucraineni din Republica Moldova. Din luna februarie și până în prezent, peste jumătate de milion de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul țării noastre, iar peste 80 de mii se află în prezent aici, jumătate dintre ei fiind copii. În această perioadă, peste 100 de bebeluși ucraineni s-au născut în Republica Moldova, iar peste 6000 de copii din țara vecină au fost încadrați în sistemul nostru de învățământ.

Proiecția în premieră a filmului documentar „O Țară Mică cu Inimă Mare”  a avut loc la Centrul Industriilor Creative ARTCOR ,unde au reușit să se întâlnească reprezentanții Ministerului Culturii, USAID, a industriilor creative, susținătorilor acestui proiect, a presei locale dar și internaționale.

„ANTRIM numără printre membri săi 80 de companii din industria turismului și fiind atât de aproape de sector, colaborând zilnic cu el, am fost acolo, când valul refugiaților din Ucraina au trecut frontiera Republicii Moldova. Vinăriile, pensiunile și hotelurile noastre și-au deschis larg ușile pentru a adăposti acești oameni și a le oferi o mână de ajutor. Focusând toate resursele și atenția în a ajuta și a adăposti refugiați. Inspirați de cele întâmplate, de solidaritatea și ospitalitatea moldovenilor, am hotărât să filmăm un documentar cu titlul „Țară mică, cu inimă Mare”.  Protagoniștii filmului reprezintă de fapt – toate pensiunile turistice din Moldova, unde mereu ne așteaptă niște gazde primitoare și pline de bunătate și ospitalitate adevărată!” a menționat Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM.

Documentarul a fost filmat în această primăvară, când familiile ucrainene au fugit din fața bombardamentelor care le-au distrus casele, trecând, în consecință, granița în Republica Moldova în căutarea siguranței și a refugiului. Filmul spune povestea moldovenilor care și-au deschis imediat ușile și inimile, în mod sincronizat, fără ca cineva să le ceară acest lucru. Așa, pur și simplu.

„Acest film documentar definește ceea ce tot încercăm să povestim întregii lumi, ospitalitatea moldovenească. Nu este o poveste inventată, este una documentată, adevărată. Și ea merită să-și găsească spectatorul în lume, care pur și simplu nu o cunoaște, dar sunt sigură este curios, așa cum e curios despre Țara mică cu inimă mare, de undeva din Europa”, a spus Daniela Donici, co-regizoarea filmului.

Documentarul are în vizor și intervievează gazdele a cinci pensiuni rurale din diferite regiuni ale Moldovei, care au oferit refugiu sigur și un zâmbet primitor „oaspeților de onoare” ucraineni. Filmul le permite telespectatorilor să cunoască personajele din viața reală, gazdele care au luat atitudine pentru a oferi sprijin și solidaritate în acest timp: Sergiu Hanganu, Liuba Railean, Dan Aramă, Zaharia Aramă, Tatiana Aramă, Ana Statova, Olesea Cojocaru și Anatol Botnaru. Ei își împărtășesc propriile trăiri și experiența incredibilă a familiilor ucrainene pe care le-au adăpostit cu grijă în casele și comunitățile lor.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, după proiecția documentarului, a împărtășit că filmul a reînviat emoțiile trăite de toți moldovenii  și este o mărturie pentru istorie care nu trebuie uitată.

„Mă bucur că aceste istorii vor fi văzute de mai mulți oameni și peste hotarele țării pentru a înțelege ce înseamnă “o țară mică cu inimă mare”. Aceste familii reprezintă cultura  și ospitalitatea moldovenilor,  care au oferit o oază de liniște și siguranță vecinilor aflați în mare dificultate”.

Filmul documentar este un tribut adus oamenilor din Moldova, care și-au deschis inima și au arătat întregii lumi ce înseamnă ospitalitatea moldovenească, fără să-și propună acest lucru. „Am făcut ceea ce trebuia să facem” menționează Zaharia Aramă, unul din personajele filmului, de la Palanca. Filmul nu preia poveștile direct de la refugiații ucraineni, însă prin discuțiile cu acești moldoveni simțim și înțelegem relațiile apropiate dintre vecini și oamenii care au împărțit aceeași graniță toată viața.

Dincolo de aceste povești, documentarul te poartă prin toată Moldova în locurile încă nedescoperite ale uneia dintre cel mai puțin cunoscute țări din Europa. Echipa care a călătorit în această primăvară prin țară și a realizat filmul în timp record este din Republica Moldova, formată din tineri cineaști:

Regie: Lucia Lupu și Daniela Donici,

  • Director de imagine: Lucian Spătaru
  • Montaj: Vlad Bolgarin
  • Sunet: Alexe Pupăzan
  • Producție: ANTRIM, Lulu Creative
  • Idee & Concept: Daniela Donici

Filmul „O Țară Mică cu Inimă Mare”  va fi proiectat pentru publicul larg în premieră la „Seri de Cronograf”, iar apoi la festivalurile de film din regiune, precum și la unele pensiuni și locații din Moldova.

Dacă sunteți interesat să organizați o proiecție, fie virtuală, fie live, a filmului documentar „O Țară Mică cu Inimă Mare”, vă rugăm să completați formularul cu detaliile necesare. Pentru mai multe informații despre film, vă rugăm să folosiți formularul de mai sus sau să expediați un mesaj la: info@moldova.travel.

Acest film documentar este produs de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) și Moldova Travel cu sprijinul Activității de Susţinere a Competitivității în Industria Uşoară și cea a TurismuluI (MCTA), finanțată de Proiectul USAID pentru Dezvoltare Economică, Guvernanță și Creștere a Întreprinderilor în Europa și Eurasia (EDGE).

 

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău