Occidentul îi mai dă o lovitură lui Putin: 36 de miliarde de dolari au ieșit din Rusia

30 Mai 2023, 06:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2023, 06:20 // Actual //  bani.md

Potrivit informațiilor publicate de economiștii de la Universitatea Yale din SUA, peste 1.000 de companii străine și-au redus activitățile, au închis sau au părăsit Rusia.

Acum, ultimele date anunțate luni, 29 mai 2023, de către Banca Centrală de la Moscova arată că investitorii străini din Rusia au retras 36 de miliarde de dolari, după ce și-au vândut afacerile din această țară.

Statistica consemnează că investitorii străini care au părăsit Rusia între martie 2022 și martie 2023 au retras din țară 36 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Sute dintre cele mai mari companii din lume și-au încheiat afacerile sau și-au redus operațiunile din Rusia ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova din februarie 2022.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a minimizat impactul ieșirilor de companii străine, spunând că aproximativ 200 de tranzacții de vânzare au fost încheiate în perioada martie 2022-23, cu doar 20% implicând vânzări mari de active, cele de peste 100 de milioane de dolari.

De când a început invazia lui Putin în Ucraina, acum peste 15 luni, peste 1.000 de companii occidentale au anunțat public că își reduc voluntar operațiunile de la Moscova sau pleacă din țară. Însă au existat și unele firme care și-au continuat afacerile din Rusia, conform experților de la Universitatea Yale din Statele Unite, care au ținut evidența acestora.

Lista acestor firme străine este actualizată continuu de Jeffrey Sonnenfeld și echipa sa de experți, cercetători și studenți de la Yale Chief Executive Leadership Institute pentru a reflecta noile anunțuri din partea companiilor, pe cât este posibil.

Lista companiilor străine occidentale care au părăsit Rusia cuprinde, după ultima actualizare din 24 mai 2023, numai puțin de 523 de nume. Aceasta cuprinde firme mari din Statele Unite, precum American Airlines, Cisco, Dell, Delloitte, Delta Air Lines, Exxon Mobile, Ford, HP Inc., IBM, McDonald’s, Nasdaq, Netflix, Nike, PxC, Uber, United Airliens.

Din Marea Britanie – British Petroleum, Imperial Brands, Intercontinental Hotels, Lloyd’s, London Stock Exchane, Shell, Vodafone, Germania – Adidas, BASF, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Henkel, Lufthansa, MAN, Mercedes-Benz, Siemens, Starbucks, TUI, Vaillant, Țările de Jos -Aegon, Elveția -CERN.

Însă există peste 1.300 de firme occidentale care își continuă încă afacerile din Rusia, precum Leroy Merlin, Pepsi, Auchan, Metro, Nestle, P&G, Raiffeisen Bank, Unilever, L’Oreal, Intesa Sanpaolo, Teva, Berlin-Chemie, Glaxo Smith Kline, Parmalat, Selgros, Ariston, Orange, potrivit Leave Russia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău