OCDE: Războiul din Ucraina ar putea afecta creșterea economică globală. Țările care vor avea cel mai mult de suferit

17 Mart. 2022, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 17:31 // Actual //  MD Bani

Războiul din Ucraina ar putea reduce creșterea economică globală cu mai mult de un punct procentual în primul an după invazie, sugerează un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite BBC.

Organizația pentru Dezvoltare Economică (OCDE) a spus că impactul ar putea provoca, de asemenea, o „recesiune profundă” în Rusia.  De asemenea, a avertizat că conflictul ar putea crește prețurile la nivel global cu aproximativ 2,5%.

Ca răspuns, organizația a cerut sprijin financiar direcționat pentru cei cu cele mai mici venituri. Costurile erau deja în creștere din cauza cererii crescute, pe măsură ce restricțiile Covid se uşurează.

Dar dacă evoluția prețurilor mărfurilor și a piețelor financiare sunt susținute, consumatorii ar putea vedea că rata inflației, care urmărește modul în care costul vieții se modifică în timp, crește și mai mult, a spus OCDE.

Prețurile petrolului, gazelor, metalelor și substanțelor chimice esențiale pentru producția de îngrășăminte, de exemplu, au crescut pe măsură ce preocupările cu privire la livrările din regiune cresc.

Deși Rusia și Ucraina reprezintă doar un mic procent din economia globală, ele sunt mari producători de materii prime.

În afara Rusiei și Ucrainei, organizația a sugerat că cea mai mare parte a durerii va fi resimțită în Europa. UE este mai dependentă de Rusia și Ucraina pentru aprovizionarea cu energie și alimente. Țările au fost, în trecut, descrise drept „coșul de pâine” al Europei.

Țările care „care au o graniță comună fie cu Rusia, fie cu Ucraina” vor avea cel mai mult de suferit, suportând în același timp cea mai mare parte a fluxurilor de refugiați din Ucraina, a spus OCDE. Totuși, șocul prețurilor ar putea fi resimțit mai puternic de cei din țările în curs de dezvoltare.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău