Războiul din Ucraina ar putea reduce creșterea economică globală cu mai mult de un punct procentual în primul an după invazie, sugerează un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite BBC.
Organizația pentru Dezvoltare Economică (OCDE) a spus că impactul ar putea provoca, de asemenea, o „recesiune profundă” în Rusia. De asemenea, a avertizat că conflictul ar putea crește prețurile la nivel global cu aproximativ 2,5%.
Ca răspuns, organizația a cerut sprijin financiar direcționat pentru cei cu cele mai mici venituri. Costurile erau deja în creștere din cauza cererii crescute, pe măsură ce restricțiile Covid se uşurează.
Dar dacă evoluția prețurilor mărfurilor și a piețelor financiare sunt susținute, consumatorii ar putea vedea că rata inflației, care urmărește modul în care costul vieții se modifică în timp, crește și mai mult, a spus OCDE.
Prețurile petrolului, gazelor, metalelor și substanțelor chimice esențiale pentru producția de îngrășăminte, de exemplu, au crescut pe măsură ce preocupările cu privire la livrările din regiune cresc.
Deși Rusia și Ucraina reprezintă doar un mic procent din economia globală, ele sunt mari producători de materii prime.
În afara Rusiei și Ucrainei, organizația a sugerat că cea mai mare parte a durerii va fi resimțită în Europa. UE este mai dependentă de Rusia și Ucraina pentru aprovizionarea cu energie și alimente. Țările au fost, în trecut, descrise drept „coșul de pâine” al Europei.
Țările care „care au o graniță comună fie cu Rusia, fie cu Ucraina” vor avea cel mai mult de suferit, suportând în același timp cea mai mare parte a fluxurilor de refugiați din Ucraina, a spus OCDE. Totuși, șocul prețurilor ar putea fi resimțit mai puternic de cei din țările în curs de dezvoltare.