„Unul nu împiedică celuilalt. Poftim, este dreptul fiecăruia dintre state să-și stabilească partenerii de cooperare, dar nu în detrimentul parteneriatului cu alte state”, a declarat Lebedev. Oficialul a subliniat, în cadrul unui interviu pentru presa rusă, că Republica Moldova nu și-a anunțat oficial retragerea din CSI.
La Chișinău, mai multe voci importante în spațiul public moldovean susțin păstrarea calității de membru a CSI. Astfel, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a afirmat că statutul de țară candidat la Uniunea Europeană și cea de membru CSI nu se exclud. „Republica Moldova își va menține statutul de membru CSI atît timp cît acest lucru va fi avantajos din punct de vedere strategic”, a afirmat Iulian Groza, în cadrul unei emisiuni de televiziune.
Potrivit lui, retorica promovată în spațiul public moldovean privind necesitatea renunțării la calitatea de membru CSI, după obținerea statutului de candidat la aderare, este una falsă.
„CSI nu este un bloc comunitar, este organizație regională și cele două calități nu se exclud. Așa cum Republica Moldova este membră GUAM, acum CSI nu ne oferă niciun fel de avantaj din cauza acestui război, dar ne oferă legături importante cu alte state pe care am putea să le menținem. Nu există niciun fel de contrapunere între CSI și UE, și nu ar trebui să existe niciun fel de încercare de a induce ideea că aceste două lucruri contravin unul altuia”, a precizat Groza.
În luna mai, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Republica este interesată de continuarea cooperării în cadrul CSI. Republica Moldova este stat membru CSI din 1994.