OMC: Comerţul mondial ar putea creşte cu 3% în 2025, dacă conflictele din Orientul Mijlociu vor fi ținute sub control 

13 Oct. 2024, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Oct. 2024, 07:43 // Actual //  Ursu Victor

Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an şi a apreciat că o creştere suplimentară, de 3%, este posibilă în 2025, presupunând că sunt ţinute sub control conflictele din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Organizaţia cu sediul la Geneva apreciază că anul acesta comerţul mondial s-a redresat după declinul din 2023, determinat de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor. După ce în aprilie OMC estima o creştere de 2,6% a comerţului mondial în acest an, acum previzionează un avans de 2,7%.

„Ne aşteptăm la o redresare graduală a comerţului global în 2024, dar rămânem vigilenţi faţă de posibilele evoluţii negative, în special o potenţială escaladare a conflictelor regionale, cum sunt cele din Orientul Mijlociu. Impactul ar putea fi mai sever pentru ţările direct implicate, dar ar putea de asemenea apărea efecte indirecte, cum ar fi costurile mai ridicate cu energia pe plan global şi rutele de transport”, a afirmat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

De asemenea, organizaţia a citat politicile monetare divergente în rândul economiilor majore ca un alt risc la adresa previziunilor. „Aceste evoluţii ar putea duce la volatilitate pe pieţele financiare şi la mişcări de capital, după ce băncile centrale au început reducerea dobânzilor. De asemenea, serviciul datoriei devine mai dificil pentru ţările mai sărace”, avertizează instituţia.

În plus, susţine OMC, „există un potenţial limitat pentru estimări, dacă reducerile de dobânzi din economiile avansate stimulează o creştere economică mai solidă decât se estima, fără o revenire a inflaţiei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!