Omenirea pompează atât de multă apă subterană încât afectează rotația Pământului. Planeta deviază spre est

17 Iun. 2023, 08:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2023, 08:44 // Actual //  bani.md

Omenirea a pompat atât de multă apă subterană încât doar între 1993 și 2010 Pământul s-a deplasat cu 80 de centimetri spre est. Schimbarea poziției planetei noastre se datorează faptului că oamenii pompează apă într-o regiune și o mută în alta, potrivit Phys.org.

Pe baza modelelor climatice, oamenii de știință estimează că, între 1993 și 2010, oamenii au pompat 2.150 de gigatone de apă subterană. Aceasta este echivalentă cu o creștere a nivelului mării de șase milimetri. În același timp, este dificil de confirmat această evaluare.

Una dintre abordări este legată de polul de rotație al Pământului – punctul în jurul căruia planeta se rotește. Se mișcă în timpul unui proces numit mișcare polară, când poziția polului de rotație al Pământului se schimbă în raport cu scoarța terestră. Distribuția apei pe planetă afectează distribuția masei. Pământul începe să se rotească puțin diferit pe măsură ce apa trece prin el.

„Polul de rotație al Pământului se schimbă foarte mult. „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apelor subterane are de fapt cel mai mare impact asupra deplasării către pol”, a declarat autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, de la Universitatea Națională din Seul.

Capacitatea apei de a influența rotația Pământului a fost descoperită în 2016, dar de atunci influența apei subterane asupra acestui proces nu a fost studiată. În noul studiu, oamenii de știință au modelat schimbările în deplasarea Pământului către pol și în mișcarea apei – mai întâi uitându-se doar la straturile de gheață și ghețarii, apoi adăugând diferite scenarii de redistribuire a apelor subterane.

Astfel, modelul a început să se potrivească cu deriva polară observată abia după ce cercetătorii au adăugat 2.150 de gigatone de apă subterană. Fără ele, modelul a deviat cu 78,5 cm sau 4,3 centimetri pe an.

Locația apelor subterane este, de asemenea, importantă în modul în care afectează deriva polară. În perioada de studiu, cea mai mare cantitate de apă a fost redistribuită în vestul Americii de Nord și nord-vestul Indiei, în ambele cazuri la latitudini medii.

Oamenii de știință cred că încetinirea ratei de epuizare a apelor subterane în aceste regiuni ar putea afecta teoretic rata de derivă. Dar acest lucru este posibil doar dacă această abordare este menținută timp de zeci de ani.
Viteza de rotație a Pământului este în continuă creștere. În iunie anul trecut, planeta noastră a stabilit un nou record pentru viteza de rotație în jurul axei sale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală