Oportunitate pentru studenții de la ASEM, USM, și UTM. Cu XY poți câștiga 1.000$, urmând 3 pași simpli!

09 Nov. 2022, 17:06
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Nov. 2022, 17:06 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Studii Economice a Moldovei au posibilitatea să câștige câte 1.000 de dolari. XY Partners lansează un concurs destinat studenților creativi și sârguincioși care își doresc să rezolve probleme actuale din societate prin intermediul unui start-up cu componentă tehnologică.

La concurs poate participa orice student înmatriculat la ASEM, USM sau UTM.

Regulile de participare sunt simple și accesibile pentru oricine:

  1. Te înregistrezi pe platforma Lumos:

Lumos ASEM – dacă ești student ASEM

Lumos USM – dacă ești student USM

Lumos UTM – dacă ești student UTM

  1. Treci cursul video despre antreprenoriat, format din 12 lecții și susții testul final.

  2. Completezi formularul https://forms.gle/Upp6CJtj9hRSj3se9, unde incluzi și ideea ta de startup cu componentă tehnologică (e-commerce, aplicație mobilă, platformă online, etc.), care rezolvă o problemă actuală.

Așadar, la prima etapă, toți participanții vor descoperi lumea antreprenoriatului și vor învăța cum să lanseze propria afacere de la zero, analizând exemple concrete. În cea de-a doua etapă, studenții își vor testa cunoștințele obținute și într-un final vor propune o idee de startup. 

„Prin acest concurs XY Partners își propune să încurajeze studenții să-și manifeste creativitatea și să rezolve probleme actuale, creând un start-up care răspunde la nevoile societății.”

Termenul limită pentru înregistrarea la concurs este data de 7 decembrie 2022.

Rezultatele vor fi anunțate pe 15 decembrie 2022. Va fi selectat câte un câștigător a 1.000$ de la fiecare instituție. 

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul consumului de gaze naturale în luna noiembrie curent a constituit 63,1 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 55,5 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al Moldovagaz, fața de luna octombrie 2022 acest indicator a crescut cu 33,5  milioane de metri cubi sau cu circa 113 %.

Compania Consumatorii casnici, până la data de 30 noiembrie 2022, au plătit 99,1% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,1% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,3%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,3 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Consumatorilor casnici în număr de 568 mii conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în noiembrie 2022 în mărime de 357,9 milioane lei. Totodată, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 6874 locuri de consum, volumul compensațiilor a constituit 5,6 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 617 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,5 milioane lei. Totodată, față de 380 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 noiembrie 2022 a atins cifra de 10,569 miliarde lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat.

În prezent, prețul metrului cub de gaz este de 29,27 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău