Managerii companiilor din Republica Moldova estimează o evoluție pozitivă a activității economice pentru trimestrul III 2025, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică în urma unei anchete de conjunctură. Potrivit sondajului, se anticipează o creștere moderată a activității economice și a veniturilor din vânzări, în special în domeniile industriei prelucrătoare și construcțiilor, în paralel cu o relativă stabilitate a numărului de salariați și o ușoară creștere a prețurilor.
În industrie, managerii prognozează o creștere a situației economice și a veniturilor din vânzări (ambele cu sold conjunctural de +18%), o creștere moderată a prețurilor produselor industriale (+8%) și o relativă stabilitate a angajărilor (+4%). Sectorul construcțiilor este marcat de așteptări similare: creștere a activității economice (+18%), a veniturilor din vânzări (+20%), a prețurilor lucrărilor (+10%) și o stabilitate relativă a forței de muncă (+5%).
În comerțul cu amănuntul și în sectorul serviciilor, se estimează o creștere moderată a situației economice (+14%) și a veniturilor (+13%), precum și o ușoară creștere a prețurilor de vânzare (+7%), în timp ce numărul salariaților rămâne nemodificat (sold conjunctural 0%).
În funcție de dimensiunea întreprinderilor, cele mai mari așteptări pozitive le au întreprinderile mici, unde managerii indică un sold conjunctural de +24% privind activitatea economică, +13% la venituri și +4% la numărul de salariați. Întreprinderile mari (250+ angajați) prognozează o creștere moderată a activității (+15%), a veniturilor (+10%) și a angajărilor (+6%), iar cele mijlocii estimează o evoluție pozitivă a activității (+16%) și a vânzărilor (+17%), dar cu o ușoară scădere a angajărilor (−2%). Întreprinderile micro (sub 9 salariați) se așteaptă la o creștere moderată a tuturor indicatorilor: +11% la activitate economică, +14% la venituri și +8% la prețuri, cu o stabilitate aproape totală a numărului de angajați (+1%).
În același timp, în trimestrul II 2025, 52,5% dintre respondenți au declarat că s-au confruntat cu limitări în desfășurarea activității economice. Cea mai frecvent raportată problemă a fost cererea insuficientă pe piață (31,5%), urmată de dificultăți financiare (23,2%), lipsa forței de muncă calificată (21,1%), consecințele indirecte ale războiului din Ucraina (11,6%) și lipsa spațiului sau a echipamentelor necesare (3,9%).