Pandemia se întoarce în Europa: Focarele de COVID-19 cresc îngrijorător

25 Iul. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Iul. 2022, 16:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Statele UE ar trebui să înceapă să se pregătească de pe acum pentru un nou val al pandemiei COVID în toamnă şi iarnă, a declarat luni comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, Stella Kyriakides. Numărul focarelor COVID-19 crește corespunzător în statele UE.

Stella Kyriakides a avertizat, de asemenea, că nu există loc de relaxare, pentru că pandemia nu s-a încheiat, scrie Reuters.

„Din nefericire, pandemia a înregistrat o creştere îngrijorătoare în mai multe ţări”, a declarat oficialul pentru radioul de stat din Cipru. „În ultimele două luni ne-am pregătit pentru toamnă şi iarnă, pe deplin conştienţi că următorul val pandemic nu poate şi nu ar trebui să ne împovăreze şi mai mult economiile sau societăţile, în special într-un moment în care este afectată de războiul şi invazia Ucrainei, precum şi de inflaţie”, a spus ea.

Comisia a cerut statelor membre să accelereze acum vaccinurile de rapel pentru persoanele de peste 60 de ani şi pentru cele vulnerabile.

„Aceste luni ar trebui să fie luni pregătitoare … Astfel încât sistemele noastre de sănătate să fie pregătite pentru posibile noi valuri care ar putea, de exemplu, să fie combinate cu gripa sezonieră”, a spus ea.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău