Parlamentul dă în chirie parcarea agenților economici din zonă. Propunerea lui Ceban rămâne nerealizată

20 Iul. 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 16:46 // Actual //  MD Bani

Secretariatul Parlamentului anunță persoanele juridice din apropierea Legislativului despre faptul că oferă spații de arendă a parcării până la sfârșitul anului curent, cu posibilitatea de a fi prelungit contractul, deși mai bine de un an în urmă, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunța fastuos despre un posibil parteneriat dintre Primăria Capitalei și Parlament, care să ofere trei etaje din cinci municipalității, pentru a construi parcări publice. Responsabilii de la Parlament spun astăzi că acest lucru nu este posibil din mai multe motive tehnice.

Astăzi, Secretariatul Parlamentului a anunțat că oferă posibilitatea de închiriere contra cost, în bază de contract a unui număr limitat de locuri de parcare pentru perioada iulie-decembrie 2021, cu posibilitate de extindere a relațiilor contractuale pentru anul 2022, în incinta clădirii Direcției Transport, amplasată pe strada An. Corobceanu, 10 din Capitală, scrie Realitatea.md.

Mai exact este vorba de un spațiu de 14 metri pătrați per vehicul în construcție capitală, cu încălzire în perioada rece a anului. Costuri lunare estimative ajung la circa 1 600 de lei, care includ și plata pentru serviciile comunale, inclusiv TVA.

Solicitați de Realitatea.md, pentru a preciza dacă este vorba de parcarea pe care Ion Ceban dorea să o transforme în una publică, în urma unui parteneriat cu Legislativul, responsabili din cadrul Serviciului de presă al Parlamentului, Svetlana Rudenco a confirmat că anume despre această parcare este vorba, doar că nu corespunde parametrilor tehnici pentru a putea fi destinată „publicului larg”.

„Garajul Parlamentului tradițional oferă servicii de parcare în incinta clădirii Direcției Transport a Parlamentului, de care de regulă beneficiază, în bază de contract, entitățile situate în proximitatea garajului Parlamentului. Astfel, noul anunț urmărește atragerea persoanelor juridice interesate de închiriere contra cost (în bază de contract) a unui număr limitat de locuri de parcare. Cât privește perspectiva deschiderii unei parcări auto publice cu plată, pe ore, în clădirea garajului Parlamentului (nivelele 3, 4, 5), aceasta a fost examinată de un grup comun de lucru format din specialiștii INCP „Urbanproiect” și reprezentații administrației garajului Parlamentului. S-a constatat că rampa de acces nu permite deplasarea automobilelor în două sensuri opuse concomitent, ceea ce face complicată o eventuală  folosire a spațiilor la nivelele 3-5 pentru parcări pe timp scurt – pe ore”, ne-a spus Rudenco.

De asemenea, Svetlana Rudencă a menționat că, folosirea semafoarelor în perimetrul parcării e posibilă, dar „mișcarea unui număr mare de automobile poate negativ să influențeze asupra traficului și timpului de intrare-ieșire. Prin urmare, pentru asigurarea unui circuit de mașini normal, clădirea ar urma să fie adaptată din punct de vedre tehnic. Astfel, recomandarea grupului de lucru a constat în folosirea parcării cu plată pe termen lung, în detrimentul celei publice – pe oră.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău