(VIDEO) „Moment istoric”: Jeff Bezos ajunge în spațiu și s-a întors în siguranță pe Pământ în capsula Blue Origin

20 Iul. 2021, 16:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iul. 2021, 16:50 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Miliardarul fondator Amazon Jeff Bezos și echipa sa compusă din fartele său, Mark Bezos, aviatoarea de 82 de ani, Wally Funk, și tânărul în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, au ieșit din deșertul din vestul Texasului, spre spațiu la bordul New Shepard și s-au întors în siguranță pe Pământ după aproximativ 11 minute de zbor.

„Felicitări fostei și prezentei echipe Blue pentru că au ajuns la acest moment istoric din istoria zborurilor spațiale. Acest prim echipaj de astronauți s-a scris în cărțile de istorie ale spațiului, deschizând ușa prin care vor trece mulți după.” a postat pe Twitter compania de turism spațial a lui Bezos, Blue Origin.

Echipajului i s-au oferit vederi spectaculoase ale Pământului din spațiu, împreună cu trei sau patru minute de greutate înainte de a se întoarce. Racheta de rapel a coborât lin la aproximativ șapte minute după decolare. Capsula cu astronauții a aterizat cu parașute câteva minute mai târziu.

Bezos a lansat nu doar o călătorie rapidă în spațiu, ci ceea ce speră cel mai bogat om din lume să fie o afacere profitabilă. Blue Origin planifică încă două zboruri doar în acest an. Zborul de marți a marcat a 52-a aniversare a aterizării pe lună a lui Apollo 11.

New Shepard, o rachetă și capsulă complet automată de 60 de picioare, este concepută în primul rând pentru turismul spațial datorită sistemelor de zbor automate, ferestrelor mari și interiorului modern. După decolare, amplificatorul se întoarce la instalație pentru o aterizare verticală în timp ce capsula pluteste scurt în spațiu, apoi atinge lângă locul de lansare cu ajutorul parașutelor.

Pentru Bezos, fondatorul Amazon a cărui avere a fost estimată la 177 miliarde de dolari, călătoria scurtă a fost punctul culminant al unei călătorii de 20 de ani cu compania sa, Blue Origin. Zborul a fost cel mai înalt profil al companiei, moment decisiv.

Mark Bezos, în vârstă de 53 de ani, este antreprenor și pompier voluntar la Departamentul de Pompieri Scarsdale din Scarsdale, New York. Jeff Bezos a spus că îl consideră pe fratele său cel mai vechi și cel mai apropiat prieten. Funk este renumit pentru rolul său din „Mercury 13”, un grup de femei care a trecut prin anii 1960 prin antrenamente de astronauți neoficiali finanțate din fonduri private, dar care nu au fost selectate să conducă misiunile NASA.

„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să urc”, a spus Funk după ce Bezos a selectat-o ​​pentru zbor.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău