(VIDEO) „Moment istoric”: Jeff Bezos ajunge în spațiu și s-a întors în siguranță pe Pământ în capsula Blue Origin

20 Iul. 2021, 16:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iul. 2021, 16:50 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Miliardarul fondator Amazon Jeff Bezos și echipa sa compusă din fartele său, Mark Bezos, aviatoarea de 82 de ani, Wally Funk, și tânărul în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, au ieșit din deșertul din vestul Texasului, spre spațiu la bordul New Shepard și s-au întors în siguranță pe Pământ după aproximativ 11 minute de zbor.

„Felicitări fostei și prezentei echipe Blue pentru că au ajuns la acest moment istoric din istoria zborurilor spațiale. Acest prim echipaj de astronauți s-a scris în cărțile de istorie ale spațiului, deschizând ușa prin care vor trece mulți după.” a postat pe Twitter compania de turism spațial a lui Bezos, Blue Origin.

Echipajului i s-au oferit vederi spectaculoase ale Pământului din spațiu, împreună cu trei sau patru minute de greutate înainte de a se întoarce. Racheta de rapel a coborât lin la aproximativ șapte minute după decolare. Capsula cu astronauții a aterizat cu parașute câteva minute mai târziu.

Bezos a lansat nu doar o călătorie rapidă în spațiu, ci ceea ce speră cel mai bogat om din lume să fie o afacere profitabilă. Blue Origin planifică încă două zboruri doar în acest an. Zborul de marți a marcat a 52-a aniversare a aterizării pe lună a lui Apollo 11.

New Shepard, o rachetă și capsulă complet automată de 60 de picioare, este concepută în primul rând pentru turismul spațial datorită sistemelor de zbor automate, ferestrelor mari și interiorului modern. După decolare, amplificatorul se întoarce la instalație pentru o aterizare verticală în timp ce capsula pluteste scurt în spațiu, apoi atinge lângă locul de lansare cu ajutorul parașutelor.

Pentru Bezos, fondatorul Amazon a cărui avere a fost estimată la 177 miliarde de dolari, călătoria scurtă a fost punctul culminant al unei călătorii de 20 de ani cu compania sa, Blue Origin. Zborul a fost cel mai înalt profil al companiei, moment decisiv.

Mark Bezos, în vârstă de 53 de ani, este antreprenor și pompier voluntar la Departamentul de Pompieri Scarsdale din Scarsdale, New York. Jeff Bezos a spus că îl consideră pe fratele său cel mai vechi și cel mai apropiat prieten. Funk este renumit pentru rolul său din „Mercury 13”, un grup de femei care a trecut prin anii 1960 prin antrenamente de astronauți neoficiali finanțate din fonduri private, dar care nu au fost selectate să conducă misiunile NASA.

“Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să urc”, a spus Funk după ce Bezos a selectat-o ​​pentru zbor.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală