(VIDEO) „Moment istoric”: Jeff Bezos ajunge în spațiu și s-a întors în siguranță pe Pământ în capsula Blue Origin

20 Iul. 2021, 16:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iul. 2021, 16:50 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Miliardarul fondator Amazon Jeff Bezos și echipa sa compusă din fartele său, Mark Bezos, aviatoarea de 82 de ani, Wally Funk, și tânărul în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, au ieșit din deșertul din vestul Texasului, spre spațiu la bordul New Shepard și s-au întors în siguranță pe Pământ după aproximativ 11 minute de zbor.

„Felicitări fostei și prezentei echipe Blue pentru că au ajuns la acest moment istoric din istoria zborurilor spațiale. Acest prim echipaj de astronauți s-a scris în cărțile de istorie ale spațiului, deschizând ușa prin care vor trece mulți după.” a postat pe Twitter compania de turism spațial a lui Bezos, Blue Origin.

Echipajului i s-au oferit vederi spectaculoase ale Pământului din spațiu, împreună cu trei sau patru minute de greutate înainte de a se întoarce. Racheta de rapel a coborât lin la aproximativ șapte minute după decolare. Capsula cu astronauții a aterizat cu parașute câteva minute mai târziu.

Bezos a lansat nu doar o călătorie rapidă în spațiu, ci ceea ce speră cel mai bogat om din lume să fie o afacere profitabilă. Blue Origin planifică încă două zboruri doar în acest an. Zborul de marți a marcat a 52-a aniversare a aterizării pe lună a lui Apollo 11.

New Shepard, o rachetă și capsulă complet automată de 60 de picioare, este concepută în primul rând pentru turismul spațial datorită sistemelor de zbor automate, ferestrelor mari și interiorului modern. După decolare, amplificatorul se întoarce la instalație pentru o aterizare verticală în timp ce capsula pluteste scurt în spațiu, apoi atinge lângă locul de lansare cu ajutorul parașutelor.

Pentru Bezos, fondatorul Amazon a cărui avere a fost estimată la 177 miliarde de dolari, călătoria scurtă a fost punctul culminant al unei călătorii de 20 de ani cu compania sa, Blue Origin. Zborul a fost cel mai înalt profil al companiei, moment decisiv.

Mark Bezos, în vârstă de 53 de ani, este antreprenor și pompier voluntar la Departamentul de Pompieri Scarsdale din Scarsdale, New York. Jeff Bezos a spus că îl consideră pe fratele său cel mai vechi și cel mai apropiat prieten. Funk este renumit pentru rolul său din „Mercury 13”, un grup de femei care a trecut prin anii 1960 prin antrenamente de astronauți neoficiali finanțate din fonduri private, dar care nu au fost selectate să conducă misiunile NASA.

„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să urc”, a spus Funk după ce Bezos a selectat-o ​​pentru zbor.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 12:56 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT) din România, Transgaz, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a raportat un profit net de 177,27 milioane lei românești (36,2 mil. euro) pe primul semestru din 2022, cu 33% mai mare față de perioada similară a anului trecut, în principal pe seama creșterii veniturilor financiare.

Veniturile din exploatare ale Transgaz obținute strict din activitatea de bază de transport al gazelor naturale au avansat cu numai 0,37%, la 703,91 milioane lei, în condițiile în care cantitatea totală de gaze naturale transportată a scăzut cu 11% în primele 6 luni din 2022, la 70,73 milioane MWh. În același timp, cheltuielile s-au majorat cu 17%, la 674,51 milioane lei.

„S-au înregistrat depășiri de 134,488 milioane lei, la următoarele elemente de cheltuieli: – consum de gaze naturale pe sistemul de transport 33,037 milioane lei, din cauza a doi factori, prețul mediu de achiziție realizat mai mare față de cel realizat la 30 iunie 2021 cu 69,53 lei/MWh, cu o influență negativă de 32,179 milioane lei, și cantitatea de gaze naturale destinată consumului de gaze în SNT mai mare față de 30 iunie 2021 cu 8.593 MWh, cu o influență negativă de 858.000 lei; – cheltuieli cu provizionul pentru riscuri și cheltuieli: 43,704 milioane lei; – cheltuieli cu personalul: 5,120 milioane lei; – cheltuieli cu amortizarea: 51,614 milioane lei pe seama finalizării și punerii in funcțiune a proiectelor majore de investiții;  – cheltuieli cu întreținere și transport: 1,012 milioane lei”, explică compania. Principala economie de cheltuieli de exploatare a Transgaz din primele 6 luni s-a cifrat la aproape 32 milioane lei, pe seama diminuării ajustărilor cu deprecierea activelor curente, urmare încasării creanțelor restante de la Electrocentrale București, în valoare de 116,33 milioane lei.

„Veniturile financiare au avut o influență pozitivă de 228,491 milioane lei, în principal pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației pentru semestrul I 2022 (185,929 milioane lei la 30 iunie 2022 față de 28,041 milioane lei la 30 iunie 2021) și a veniturilor din participații înregistrate urmare reducerii capitalului social al Eurotransgaz (subsidiara din Republica Moldova – n.r.) cu 13,15 milioane euro, sumă încasată de Transgaz în trimestrul I 2022”, se arată în raportul semestrial al Transgaz.

Din activitatea de echilibrare a SNT, Transgaz a înregistrat venituri și cheltuieli de 540,47 milioane lei, de aproape 4 ori mai mari față de S1 2022, ca urmare a creșterii prețului, cu peste 309 lei/MWh, și a cantităților tranzacționate – cu aproape 328.000 MWh.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău