PARTICIPĂ la Real Estate Forum – primul forum internațional dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova

02 Sept. 2021, 16:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Sept. 2021, 16:48 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În perioada 3-4 septembrie, pentru prima dată, în Republica Moldova se va desfășura Moldova Real Estate Forum 2021 – eveniment internațional dedicat sectorului imobiliar. În cadrul forumului vor fi abordate cele mai importante subiecte din domeniul imobiliar. Evenimentul va fi difuzat online și necesită înregistrare prealabilă.

La eveniment vor participa  factorii de decizie din industria imobiliară: guvern, agenții de stat, parteneri strategici, Autorități Publice Locale, investitori, dezvoltatori imobiliari și comunitatea de afaceri printre care Directorul General Interimar al Agenției de Investiții Invest Moldova, Ion Iordachi, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării, Andrei Spânu și Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

„36 de speakeri și moderatori din 5 țări, vor aborda pe parcursul celor 2 zile de eveniment în cadrul panelurilor de discuții, prezentărilor, sesiunilor de networking și pitching cele mai relevante subiecte din domeniul imobiliar, vor face analiza situației actuale, vor trasa perspective de dezvoltare și vor împărtăși idei despre inovațiile care pot fi aplicate pe piața imobiliară.”, se arată într-un comunicat al Agenției de Investiții.

În cadrul forumului, speakerii vor împărtăși viziunea guvernului despre situația în sectorul imobiliar, modalitățile de susținere, dar și acțiunile instituțiilor relevante ale statului îndreptate spre gestionarea eficientă și dezvoltarea acestui sector.

Printre participanți va fi și Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban. Acesta va vorbi despre strategia de dezvoltare a capitalei, dar și despre procesul de planificare și supraveghere a dezvoltării de imobile.

La rândul lor, reprezentanții celor mai importante companii din domeniu vor descrie experiența lor de dezvoltare de imobil și tranzacții imobiliare în Moldova și în regiune.

Potrivit informațiilor, piața imobiliară din Republica Moldova este în continuă creștere din punct de vedere al cererii și stocului disponibil, iar numărul tranzacțiilor imobiliare, practic, s-a dublat din 2017 până în prezent. Acest ritm de dezvoltare a pieței a creat premisa necesară pentru a consolida o platformă comună care să implice toți actorii din domeniu.

Prima zi a forumului va fi dedicată discuțiilor despre sectorul nerezidențial, speakerii locali dar și internaționali din țări ca România, Germania, Belgia, Federația Rusă vor  aborda subiecte, precum particularitățile pieței imobilelor industriale în Moldova, zonele economice libere, platformele industriale, investițiile în imobilul hotelier și cel pentru retail, inovațiile și tendințele care influențează industria.

Cea de-a doua zi se va referi la sectorul rezidențial și va include discuții despre tendințele internaționale în construcțiile de clădiri rezidențiale, strategia de dezvoltare a Municipiului Chișinău, clădirile smart, dar și sesiunea de prezentare a companiilor imobiliare locale.

Evenimentul va putea fi urmărit pe www.refmoldova.com dar și paginile Facebook – Invest Moldova și Moldova REF
Doritorii se pot înregistra pe acest link: www.refmoldova.com.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală