Pe ce au cheltuit moldovenii banii împrumutați de la bănci în luna august

21 Sept. 2022, 17:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2022, 17:29 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

În luna august 2022, băncile comerciale din Republica Moldova au oferit persoanele fizice credite în moneda națională în valoare de 632,7 milioane de lei la o dobândă medie de 14,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, în aceeași perioadă, pentru persoanele fizice au fost acordate și credite în valută în sumă de 45,4 milioane de dolari, cu o dobândă medie de 6,6%.

Credite în monedă națională acordate în luna august

Astfel, în luna august, cei mai mulți dintre moldoveni au apelat la creditele de consum în monedă națională – 479,4 milioane de lei cu o dobândă medie de 15,6%.

Unii dintre moldoveni au folosit credite pentru imobile. Mai exact, pentru imobile s-au oferit credite în moneda națională în valoare de 122,3 milioane de lei cu o dobândă medie de 12,5%.

Credite în valută acordate în luna august

De asemenea, în aceeași perioadă au fost acordate și credite în valută pentru persoanele fizice. Astfel, valoarea creditelor pentru persoanele fizice constituie echivalentul a 45,4 milioane de lei cu dobânda medie de 6,6%.

De această dată, cei mai mulți moldoveni au obținut credite în valută pentru imobile, valoarea lor constituind echivalentul a 44,6 milioane de lei.

În ceea ce privește creditele de consum în valută, băncile au oferit echivalentul a 72 mii de lei.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.

″Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalități concrete de a cataliza relațiile noastre tradiționale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean″, a declarat Ciucă.

Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%).

Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.

″Expertiza de operare și rețelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica țara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol si gaze″, a mai spus premierul român.

Potrivit sursei citate, consultările continuă la nivel de experți, precum si între operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor Transgaz și subsidiara egipteană a ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat de nenumărate ori că vor să renunțe la dependența de o singură sursă Gazprom. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău