Pe ce au cheltuit moldovenii banii împrumutați de la bănci în luna august

21 Sept. 2022, 17:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2022, 17:29 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

În luna august 2022, băncile comerciale din Republica Moldova au oferit persoanele fizice credite în moneda națională în valoare de 632,7 milioane de lei la o dobândă medie de 14,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, în aceeași perioadă, pentru persoanele fizice au fost acordate și credite în valută în sumă de 45,4 milioane de dolari, cu o dobândă medie de 6,6%.

Credite în monedă națională acordate în luna august

Astfel, în luna august, cei mai mulți dintre moldoveni au apelat la creditele de consum în monedă națională – 479,4 milioane de lei cu o dobândă medie de 15,6%.

Unii dintre moldoveni au folosit credite pentru imobile. Mai exact, pentru imobile s-au oferit credite în moneda națională în valoare de 122,3 milioane de lei cu o dobândă medie de 12,5%.

Credite în valută acordate în luna august

De asemenea, în aceeași perioadă au fost acordate și credite în valută pentru persoanele fizice. Astfel, valoarea creditelor pentru persoanele fizice constituie echivalentul a 45,4 milioane de lei cu dobânda medie de 6,6%.

De această dată, cei mai mulți moldoveni au obținut credite în valută pentru imobile, valoarea lor constituind echivalentul a 44,6 milioane de lei.

În ceea ce privește creditele de consum în valută, băncile au oferit echivalentul a 72 mii de lei.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău