Perla coroanei bancare rusești are probleme din cauza sancțiunilor

27 Dec. 2022, 06:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2022, 06:05 // Actual //  bani.md

Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, va fi forțată să își închidă biroul din Emiratele Arabe Unite la începutul anului viitor, a declarat luni prim-vicepreședintele Alexander Vediakhin, dând vina pe presiunea sancțiunilor, relatează Reuters.

Sancțiunile occidentale de amploare au vizat sistemul financiar al Rusiei după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie. Sberbank este una dintre cele câteva bănci rusești importante care au fost blocate din sistemul internațional de plăți SWIFT, iar unii directori executivi de rang înalt au fost personal afectați de sancțiuni.

„Din păcate, în contextul restricțiilor impuse de sancțiuni, ne confruntăm cu constrângeri serioase asupra biroului nostru SberInvest Middle East din Abu Dhabi și, din păcate, suntem forțați să îl închidem în primul trimestru al anului 2023″, a declarat Vediakhin reporterilor.

El a spus că Sberbank va continua să deservească clienții de pe piața din Emiratele Arabe Unite și că discută cu autoritățile de reglementare chineze cu privire la deschiderea unui birou acolo.
„Sper că până la sfârșitul anului 2023 vom putea deschide o sucursală în China, de obicei acest lucru durează între un an și jumătate și 2 ani”, a spus Vediakhin.

Biroul european al Sberbank, cu sediul la Viena, a fost închis în martie, la ordinul Băncii Centrale Europene, după ce BCE a avertizat că banca riscă să intre în faliment.
Banca Centrală a Rusiei a ordonat instituțiilor financiare să își limiteze publicarea informațiilor la începutul acestui an.

Sberbank a reluat unele raportări în acest trimestru, înregistrând o scădere de 84,8% în ritm anual a profitului net în perioada ianuarie-noiembrie, depășind sectorul mai larg, care era încă pe pierdere la 1 noiembrie.

Vediakhin a refuzat să ofere previziuni pentru întregul an, dar a declarat că Sberbank este încrezătoare că va fi profitabilă în decembrie.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

China produce în prezent aproximativ 80% din bateriile pentru vehicule electrice (EV), dar Europa se pregătește să rupă acest monopol printr-o expansiune masivă a capacităților proprii de producție. Dacă toate proiectele planificate vor deveni operaționale, continentul ar putea atinge o capacitate totală de producție de circa 700 GWh până în 2028, o cantitate suficientă pentru a alimenta tranziția energetică și pentru a contrabalansa dominația chineză.

Această „hartă a viitorului”, cum este numită de specialiști, arată amplasamentul viitoarelor fabrici de baterii din UE și țările vecine, inclusiv giganți precum Tesla, Northvolt sau Britishvolt. Spre exemplu, doar Tesla va avea două gigafabrici în Europa, prima la Berlin (40 GWh), iar cea de-a doua, deja anunțată, urmează să fie amplasată într-o altă locație strategică, notează bigthink.com.

În 2018, Uniunea Europeană a lansat Battery Action Plan, o strategie ambițioasă pentru a construi o industrie proprie de baterii, axată pe tehnologii mai ecologice și mai eficiente, chiar dacă mai scumpe decât cele chinezești. În prezent, Europa are o capacitate de doar 30 GWh, dar estimările variază între 300 și 400 GWh până în 2025, și chiar 700 GWh până în 2028.

BloombergNEF estimează că ponderea Europei în producția globală de baterii ar putea crește de la 7% în prezent la 31% în 2030. Totodată, valoarea pieței europene a bateriilor ar urma să urce de la 15 miliarde de euro în 2019 la 35 de miliarde în 2030, în timp ce piața globală ar depăși 130 de miliarde de euro.

În timp ce Europa accelerează, SUA riscă să rămână în urmă. Pe lângă fabrica Tesla din Nevada, în prezent, doar două alte facilități majore de producție de baterii sunt funcționale în America. Până în 2030, se preconizează doar zece fabrici americane, comparativ cu 140 în China și aproape 30 în Europa.

Pentru a preveni un „blocaj al bateriilor” – similar cu criza petrolului din anii ’70 – și pentru a nu depinde de importuri din China sau Europa, administrația Biden este presată să investească masiv în acest sector strategic. În lipsa unei astfel de mișcări, electrificarea transportului în SUA riscă să fie încetinită drastic.

Expansiunea industriei bateriilor în Europa nu este doar o chestiune de strategie energetică, ci și una economică. Potrivit unui studiu realizat de Fraunhofer ISI, fiecare GWh de capacitate nouă ar putea genera 40 de locuri de muncă directe și 200 în industriile conexe. În total, se estimează că acest sector ar putea crea până la 155.000 de locuri de muncă în Europa până în 2033.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO