Energia electrică s-ar putea scumpi! Moldelectrica cere majorarea tarifului de transport a curentului

27 Dec. 2022, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2022, 09:37 // Actual //  bani.md

Energia electrică s-ar putea scumpi, în condițiile în care Moldelctrica a cerut ANRE aprobarea unui tarif mai mare cu 82,2%, la 0,264 bani kW/h, potrivit solicitării depusă la agenție.

Moldelectrica justifică majorarea tarifului de transport prin creșterea semnificativă a pierderilor și consumului tehnologic în rețea, care se atestă în special din martie 2022 și este o consecință a sincronizării sistemului energetic al Republicii Moldova și Ucrainei cu cel european ENTSO-E din 16 martie 2022.

În prezent, tariful energiei electrice pentru consumatorii casnici deserviți de Premier Energy este de 4,62 lei kW/h, iar pentru cei de deserviți de FEE Nord – 4,65 lei kW/h.

Tariful la energia electrică s-a redus ultima dată la începutul lunii decembrie după ce Republica Moldova a renunțat la energia electrică cumpărată din România care se cifra la 231 euro MW/h, iar tariful pentru consumatorii casnici a ajuns la aproape 6 lei KW/h. În prezent, Chișinăul cumpără energie electrică de la Cuciurgan la un preț de 73 USD.MW/h în schimbul gazului pe care l-a cedat Tiraspolului – 5,7 mil metri cubi/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Autoritățile de control din Rusia vor începe să utilizeze imagini din satelit pentru a identifica producătorii de alcool contrafăcut. Această inițiativă rezultă dintr-un ordin al Ministerului Finanțelor, care a intrat în vigoare pe 3 decembrie, potrivit publicației „Parlamentskaia Gazeta”.

Conform documentului, monitorizarea se va realiza prin teledetecția Pământului din spațiu, urmărind fluctuațiile emisiilor de radiații termice ale clădirilor, prezența fumului și mișcările vehiculelor feroviare sau de transport marfă în proximitatea unităților de producție. Vor fi vizate terenurile pe care sunt înregistrate echipamente de producție a alcoolului, inclusiv cele ale fabricilor cu licențe suspendate.

Dacă activitatea de producție este detectată timp de cel puțin două zile consecutive, autoritățile vor interveni pentru a investiga situația și a lua măsuri corespunzătoare. Până acum, identificarea producătorilor ilegali era posibilă doar prin raiduri efectuate de Ministerul Afacerilor Interne.

Deputatul Serghei Riabuhin a subliniat că bugetul federal pierde anual între 70 și 80 de miliarde de ruble din cauza vânzărilor de alcool contrafăcut. În plus, un studiu realizat de experții de la Școala de Management „Skolkovo” arăta că, înainte de războiul din Ucraina, consumul de alcool ilegal în Rusia era la un nivel „periculos de ridicat”, reprezentând între 26% și 35% din consumul total.

După invazia Ucrainei și sancțiunile internaționale, vânzările de alcool puternic raportate în statisticile oficiale au scăzut semnificativ. Totodată, Duma de Stat a semnalat o creștere a pieței negre, iar experții au avertizat asupra unei orientări a populației către alternative mai ieftine și adesea periculoase.

Pentru a compensa pierderile bugetare, Ministerul Finanțelor a continuat să majoreze prețurile minime pentru alcool. Din 2025, prețul minim pentru o sticlă de 0,5 litri de vodcă va crește de la 299 la 349 de ruble, pentru coniac de la 556 la 651 de ruble, iar pentru brandy de la 403 la 472 de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!