Petrolul s-a ieftinit cu 1% pe fundalul îngrijorărilor legate de redresarea economiei chineze

14 Aug. 2023, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Aug. 2023, 16:07 // Actual //  bani.md

Prețul petrolului a scăzut luni cu aproximativ 1%, ca urmare a îngrijorărilor legate de redresarea economică șovăitoare a Chinei și de întărirea dolarului, după șapte săptămâni de creșteri determinate de reducerea ofertei ca urmare a reducerilor OPEC+, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 93 de cenți, sau aproximativ 1,1%, la 86,46 dolari pe baril, la ora 1237 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,03 dolari, sau aproximativ 1,2%, la 82,81 dolari pe baril.

„Petrolul se află de ceva timp în teritoriu de supracumpărare, sfidând așteptările privind o corecție. S-a concentrat în mod singular pe optimismul economic din SUA, excluzând vânturile tot mai puternice care suflă în zona euro și în China”, a declarat Vandana Hari, fondator al furnizorului de analiză a pieței petroliere Vanda Insights.

„O reechilibrare ar fi trebuit să aibă loc, dar s-ar putea să fie nevoie de o verificare a realității pe piețele din Statele Unite”, a spus ea.

Redresarea economică lentă a Chinei și un dolar american mai puternic ar putea deprima prețurile, dar OPEC+ a indicat că va face tot ce este necesar pentru a restrânge oferta și a stabiliza piețele, a declarat analistul Tina Teng de la CMC Markets.

Indicele dolarului american (.DXY) și-a extins câștigurile după ce o creștere ușor mai mare a prețurilor de producție din SUA în luna iulie a ridicat randamentele titlurilor de trezorerie, în ciuda așteptărilor că Rezerva Federală se află la sfârșitul perioadei de majorare a ratelor dobânzilor.

Un dolar mai puternic presează cererea de petrol, făcând ca marfa să fie mai scumpă pentru cumpărătorii care dețin alte monede.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au decis să înghețe, temporar, majorarea tarifelor vamale pentru mai multe țări, inclusiv Republica Moldova. În următoarele 90 de zile, taxa de import pentru mărfurile moldovenești pe piața americană va rămâne la nivelul de 10%, și nu va fi majorată la 31%, așa cum era planificat inițial de administrația fostului președinte Donald Trump.

Cu toate acestea, Ministerul Economiei a convocat pe 9 aprilie o reuniune cu 50 de exportatori moldoveni activi pe piața SUA pentru a analiza impactul acestei decizii asupra afacerilor lor.

Unul dintre cei mai afectați este producătorul de sucuri Speranța Con, care se teme că produsele sale nu vor mai fi competitive în condițiile noilor tarife. Compania ia în calcul reorientarea către Uniunea Europeană și piețele asiatice.

Vinificatorii afirmă că este încă dificil de evaluat efectul noilor tarife, dar și aceștia își propun extinderea pe piețele europene. Brandul de îmbrăcăminte Julia Allert atrage atenția că retragerea de pe piața americană ar fi complicată, în special din cauza dezvoltării puternice a comerțului online și a notorietății deja dobândite în rândul consumatorilor americani.

În sectorul IT și outsourcing, companiile moldovenești – în special cele din logistică și transport – consideră că tarifele nu le afectează direct, însă scăderea veniturilor în 2025 este evidentă. Peste 600 de companii care prestează servicii pentru piața americană resimt deja presiuni financiare, cauzate de măsurile protecționiste ale fostei administrații Trump.

Mediul de afaceri și autoritățile propun păstrarea și consolidarea poziției Moldovei în lanțurile globale de valoare adăugată, în special în industriile auto și textilă, sprijin guvernamental personalizat pentru fiecare categorie de produs afectat de noile tarife și demararea negocierilor cu partenerii europeni și identificarea de noi piețe externe pentru produsele moldovenești.

În anul 2024, exporturile Republicii Moldova către SUA au reprezentat 2,5% din volumul total, echivalentul a 90 de milioane de dolari, în timp ce importurile din SUA au atins 1,5% (135 milioane de dolari).

Principalele produse moldovenești exportate în SUA au fost vinuri de desert – 48% din totalul exporturilor, sucuri din fructe (în special de mere) – 14%, piese și dispozitive din plastic pentru transport – 9%, băuturi alcoolice – 5%, articole vestimentare – 3% și produse de cofetărie – 2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!