Petrolul sparge barierele: Piețele reacționează la criza stocurilor din SUA și boom-ul cererii din Asia

10 Ian. 2025, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Prețul petrolului a urcat la cel mai înalt nivel din ultimele trei luni, susținut de creșterea cererii din China și diminuarea stocurilor de petrol din Statele Unite, relatează Financial Times.

Cotația Brent crude, reperul internațional, a înregistrat o creștere de 2,5%, ajungând la 78,85 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii octombrie. În același timp, West Texas Intermediate (WTI), standardul petrolului american, a crescut tot cu 2,5%, ajungând la 75,78 dolari pe baril.

Această creștere vine în contextul unei cereri puternice din partea Chinei, cel mai mare importator de petrol din lume, care își accelerează activitățile economice în urma relaxării restricțiilor pandemice. În plus, datele din Statele Unite arată o scădere a stocurilor de petrol, ceea ce exercită o presiune suplimentară asupra pieței internaționale.

Specialiștii avertizează că tendința ascendentă a prețurilor ar putea continua, pe măsură ce cererea globală de combustibili crește, iar ofertarea rămâne tensionată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!