Piața criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari într-o singură zi

13 Mai 2022, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2022, 09:15 // Actual //  bani.md

Bitcoin a scăzut joi, temporar, sub 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a şters peste 200 de miliarde de dolari de pe întreaga piaţă într-o singură zi, transmite CNBC.

Preţul Bitcoin a scăzut joi dimineaţă până la 25.401,29 dolari, conform Coin Metrics. Este prima dată când criptomoneda a coborât sub nivelul de 27.000 de dolari din 26 decembrie 2020.

Ulterior, Bitcoin şi-a redus pierderile fiind tranzacţionată la 29.413,08 dolari pe unitate, în scădere cu 0,1%.

Ether, a doua cea mai mare monedă digitală, a scăzut la 1.704,05 dolari pe unitate. Este prima dată când moneda a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iunie 2021.

Ether a recuperat ulterior din pierderi, fiind tranzacţionată în declin cu 6,5% la un preţ de 1.988,45 dolari pe unitate.

Investitorii fug de criptomonede într-un moment în care pieţele bursiere au căzut le la maximele pandemiei de coronavirus din cauza temerilor legate de creşterea preţurilor şi de deteriorarea perspectivelor economice.
Datele privind inflaţia din SUA, publicate miercuri, au arătat că preţurile pentru bunuri şi servicii au crescut cu 8,3% în aprilie, mai mult decât se aşteptau analiştii şi aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

De asemenea, traderii sunt îngrijoraţi în privinţa monedelor de tip stablecoin, cum este Terra. TerraUSD, sau UST, ar trebui să oglindească valoarea dolarului, dar a scăzut la mai puţin de 30 de cenţi miercuri, zdruncinând încrederea investitorilor în aşa-numitul spaţiu financiar descentralizat.

Monedele stablecoin sunt ca nişte conturi bancare ale lumii cripto abia reglementate. Investitorii în monedă digitală apelează adesea la acestea pentru siguranţă, în perioadele de volatilitate a pieţelor. Dar UST, o monedă stablecoin ”algoritmică”, care este susţinută de cod mai degrabă decât de numerarul deţinut într-o rezervă, a avut probleme să se menţină o valoare stabilă, deoarece deţinătorii s-au grăbit să se retragă în masă.

Joi, UST se tranzacţiona la aproximativ 33 de cenţi, încă cu mult sub valoarea intenţionată de 1 dolar.

Luna, un alt token Terra care are un preţ flotant şi este menit să absoarbă şocurile de preţ UST, a pierdut 99% din valoarea sa şi a valorat ultima dată doar 1 cent.

Investitorii sunt speriaţi de implicaţiile pentru bitcoin. Luna Foundation Guard – un fond înfiinţat de creatorul Terra Do Kwon – a adunat o grămadă de miliarde de dolari de bitcoin pentru a sprijini UST în vremuri de criză. Teama este că Luna Foundation Guard vinde o mare parte din deţinerile sale de bitcoin pentru a-şi susţine monedele stablecoin aflate în dificultate. Acesta este un pariu riscant – nu în ultimul rând pentru că bitcoin este în sine un activ incredibil de volatil.

Consecinţele prăbuşirii Terra au dus la temeri de contagiune pe piaţă. Tether, cea mai mare monedă stablecoin din lume, a scăzut, de asemenea, joi, sub valoarea sa de 1 dolar, coborând la un moment dat la 95 de cenţi.

Economiştii s-au temut de multă vreme că Tether ar putea să nu aibă cantitatea necesară de rezerve pentru a-şi suţine legătura cu dolarul în cazul retragerilor în masă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău