Influența Rusiei în Marea Britanie: Donație importantă către partidul lui Boris Johnson. 630.225 de dolari

13 Mai 2022, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2022, 06:47 // Actual //  Lupu Eduard

Donația, în valoare de 630.225 de dolari, a fost făcută în februarie 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un comerciant de artă londonez bogat, care a fost cel mai recent trezorier al Partidului Conservator din Marea Britanie. Banii au făcut parte dintr-o campanie fulger de strângere de fonduri care a contribuit la propulsarea lui Boris Johnson și a partidului său spre o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 2019.

Dar documentele depuse la autorități anul trecut arată că banii proveneau dintr-un cont rusesc al socrului lui Sheleg, Serghei Kopytov, care a fost cândva un politician de rang înalt în precedentul guvern pro-Kremlin din Ucraina. El deține acum afaceri imobiliare și hoteliere în Crimeea și în Rusia.

Donație către Partidul Conservator – spălare de bani?

„Suntem în măsură să urmărim o linie clară de la această donație până la sursa sa finală”, a transmis banca Barclays într-o alertă din ianuarie 2021 către Agenția națională de aplicare a legii din Marea Britanie. Banca, care a menținut unele dintre conturile utilizate în tranzacție, a semnalat donația atât ca fiind suspectă de spălare de bani, cât și ca o donație de campanie potențial ilegală.

Un avocat al lui Sheleg a recunoscut că el și soția sa au primit milioane de dolari de la socrul său în săptămânile dinaintea donației. Dar au spus că acest lucru a fost „complet separat” de contribuția de campanie.

„Nu există absolut nicio bază pentru a sugera că darul domnului Kopytov pentru fiica sa a fost destinat sau în scopul de a face o donație politică către Partidul Conservator”, a scris avocatul, Thomas Rudkin, ca răspuns la întrebările adresate de The New York Times.

Este ilegal ca partidele politice să accepte donații de peste 500 de lire sterline de la cetățeni străini care nu sunt înregistrați pentru a vota în Marea Britanie. Domnul Kopytov nu este înscris în registrul național al alegătorilor, potrivit documentelor. Nu este clar de ce alerta Barclays a sosit la trei ani după donație sau dacă autoritățile au investigat-o.

Nu este un secret faptul că industriașii ruși bogați au făcut donații importante pentru Partidul Conservator de-a lungul anilor. Boris Johnson a jucat odată un meci de tenis cu soția unui fost ministru rus în schimbul unei donații de 270.000 de dolari. Dar acei donatori erau cetățeni britanici, în timp ce documentele depuse în cazul lui Sheleg spun că banii au provenit dintr-o sursă străină.

Legăturile financiare dintre Marea Britanie și Rusia 

Timp de decenii, bogăția rusă s-a revărsat în economia londoneză, îmbogățind avocații, contabilii și brokerii imobiliari care au pus la punct detaliile. Liderii britanici au privit în altă parte, chiar și atunci când Kremlinul a semănat dezinformare, s-a amestecat în alegeri și a încercat să coopteze politicieni.

Acum, în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, asediază Ucraina, Boris Johnson și guvernul său promit să schimbe cursul și să fie duri cu banii rușilor. Donația și ascensiunea ulterioară a lui Sheleg în partid arată cât de dificil va fi acest lucru.

Băncile din Marea Britanie sunt obligate să alerteze oficialii de aplicare a legii în caz de suspiciune de comportament infracțional. Acestea fac acest lucru prin intermediul Agenției Naționale pentru Criminalitate, care primește peste o jumătate de milion de rapoarte de activitate suspectă în fiecare an. Cele mai multe provin de la instituțiile financiare, dar contribuie și firmele de avocatură, agenții imobiliari și cazinourile.

Alertele pot include rapoarte privind suspiciuni de finanțare a terorismului, escrocherii romantice sau fraude cu beneficii sociale. Foștii oficiali spun că primesc atât de multe alerte încât unele nu sunt niciodată citite – un fapt care va fi un obstacol în calea măsurilor de reprimare a guvernului împotriva banilor oligarhilor ruși.

Nu există niciun indiciu că Partidul Conservator sau Boris Johnson ar fi știut despre sursa donației, așa cum se arată în alertă. Dar, în conformitate cu legislația engleză, partidele politice sunt responsabile pentru a se asigura că donațiile lor provin din surse legale.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău