Influența Rusiei în Marea Britanie: Donație importantă către partidul lui Boris Johnson. 630.225 de dolari

13 Mai 2022, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2022, 06:47 // Actual //  Lupu Eduard

Donația, în valoare de 630.225 de dolari, a fost făcută în februarie 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un comerciant de artă londonez bogat, care a fost cel mai recent trezorier al Partidului Conservator din Marea Britanie. Banii au făcut parte dintr-o campanie fulger de strângere de fonduri care a contribuit la propulsarea lui Boris Johnson și a partidului său spre o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 2019.

Dar documentele depuse la autorități anul trecut arată că banii proveneau dintr-un cont rusesc al socrului lui Sheleg, Serghei Kopytov, care a fost cândva un politician de rang înalt în precedentul guvern pro-Kremlin din Ucraina. El deține acum afaceri imobiliare și hoteliere în Crimeea și în Rusia.

Donație către Partidul Conservator – spălare de bani?

„Suntem în măsură să urmărim o linie clară de la această donație până la sursa sa finală”, a transmis banca Barclays într-o alertă din ianuarie 2021 către Agenția națională de aplicare a legii din Marea Britanie. Banca, care a menținut unele dintre conturile utilizate în tranzacție, a semnalat donația atât ca fiind suspectă de spălare de bani, cât și ca o donație de campanie potențial ilegală.

Un avocat al lui Sheleg a recunoscut că el și soția sa au primit milioane de dolari de la socrul său în săptămânile dinaintea donației. Dar au spus că acest lucru a fost „complet separat” de contribuția de campanie.

„Nu există absolut nicio bază pentru a sugera că darul domnului Kopytov pentru fiica sa a fost destinat sau în scopul de a face o donație politică către Partidul Conservator”, a scris avocatul, Thomas Rudkin, ca răspuns la întrebările adresate de The New York Times.

Este ilegal ca partidele politice să accepte donații de peste 500 de lire sterline de la cetățeni străini care nu sunt înregistrați pentru a vota în Marea Britanie. Domnul Kopytov nu este înscris în registrul național al alegătorilor, potrivit documentelor. Nu este clar de ce alerta Barclays a sosit la trei ani după donație sau dacă autoritățile au investigat-o.

Nu este un secret faptul că industriașii ruși bogați au făcut donații importante pentru Partidul Conservator de-a lungul anilor. Boris Johnson a jucat odată un meci de tenis cu soția unui fost ministru rus în schimbul unei donații de 270.000 de dolari. Dar acei donatori erau cetățeni britanici, în timp ce documentele depuse în cazul lui Sheleg spun că banii au provenit dintr-o sursă străină.

Legăturile financiare dintre Marea Britanie și Rusia 

Timp de decenii, bogăția rusă s-a revărsat în economia londoneză, îmbogățind avocații, contabilii și brokerii imobiliari care au pus la punct detaliile. Liderii britanici au privit în altă parte, chiar și atunci când Kremlinul a semănat dezinformare, s-a amestecat în alegeri și a încercat să coopteze politicieni.

Acum, în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, asediază Ucraina, Boris Johnson și guvernul său promit să schimbe cursul și să fie duri cu banii rușilor. Donația și ascensiunea ulterioară a lui Sheleg în partid arată cât de dificil va fi acest lucru.

Băncile din Marea Britanie sunt obligate să alerteze oficialii de aplicare a legii în caz de suspiciune de comportament infracțional. Acestea fac acest lucru prin intermediul Agenției Naționale pentru Criminalitate, care primește peste o jumătate de milion de rapoarte de activitate suspectă în fiecare an. Cele mai multe provin de la instituțiile financiare, dar contribuie și firmele de avocatură, agenții imobiliari și cazinourile.

Alertele pot include rapoarte privind suspiciuni de finanțare a terorismului, escrocherii romantice sau fraude cu beneficii sociale. Foștii oficiali spun că primesc atât de multe alerte încât unele nu sunt niciodată citite – un fapt care va fi un obstacol în calea măsurilor de reprimare a guvernului împotriva banilor oligarhilor ruși.

Nu există niciun indiciu că Partidul Conservator sau Boris Johnson ar fi știut despre sursa donației, așa cum se arată în alertă. Dar, în conformitate cu legislația engleză, partidele politice sunt responsabile pentru a se asigura că donațiile lor provin din surse legale.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău