Creșterea prețurilor va atinge 31% în trimestrul trei al anului

13 Mai 2022, 12:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2022, 12:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Prețurilor vor atinge nivelul maxim în trimestrul trei – 31%. Or, nivelul prețurilor ar putea ajunge la 37%, dacă situația se deteriorează,a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Raportului asupra inflației.

Potrivit guvernatorului, inflația la sfârșitul anului curent va atinge nivelul de 28,8%. În anul 2024 inflația va reveni în coridorul prognozat de BNM – 6%.

„Războiul din Ucraina a avut influență mare asupra creșterii prețurilor, în condițiile în care Republica Moldova are relații economice strânse cu Ucraina”, a precizat Armașu.

Conflictul din țara vecină a influențat prețul alimentelor. În același timp, războiul a influențat și creșterea galopantă a prețurilor la carburanți urmare a sancțiunilor impuse de Occident Federației Ruse pe fundalul renunțării la petrolul rusesc.

„Republica Moldova este dependentă de comerțul cu Ucraina, respectiv majorarea prețurilor a fost mai mare. Ponderea importurilor este de 9,3%, iar exporturile constituie 2,95%”, a punctat Armașu.

 

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău