Piața imobiliară. Veste bună pentru cei care vor să cumpere o locuință

02 Mart. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mart. 2024, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul mediu al unui metru pătrat în blocurile noi din Chișinău nu a suferit modificări semnificative în ultimele 7 luni. În luna februarie 2024, prețul mediu pentru 1 metru pătrat în apartamentele în varianta „albă” a fost de 826 euro, aceasta fiind aceeași valoare ca și în luna precedentă, potrivit datelor furnizate de Bursa imobiliară Lara.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, februarie 2023, când prețul mediu pentru 1 metru pătrat era de 8,1 euro, s-a înregistrat o creștere de 3%. În februarie 2023, prețurile medii de piață pentru 1 metru pătrat în apartamentele în varianta „albă” variau între 600 și 1108 euro în diferite sectoare ale orașului, cu creșteri semnificative în centrul orașului și în sectorul Râșcani.

Este important de menționat că în perioada ianuarie-decembrie 2023, prețurile pentru apartamentele în „blocurile noi” au crescut ușor, de la 810 la 826 euro pe metru pătrat, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2022, acestea au înregistrat o creștere mai semnificativă, de la 692 la 810 euro pe metru pătrat.

Aceste date indică o relativă stabilitate pe piața imobiliară din Chișinău în ceea ce privește prețurile apartamentelor în blocurile noi, cu o creștere moderată în comparație cu anii precedenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău