Cum intenționează Putin să sufoce Occidentul. ”Dacă poți controla rutele migranților, poți controla efectiv alegerile”

02 Mart. 2024, 08:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mart. 2024, 08:55 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia încearcă să destabilizeze Europa și să influențeze alegerile din statele europene prin aducerea de migranți pe continent cu ajutorul unor armate private, dezvăluie The Telegraph.

Vladimir Putin are deja influență asupra unora dintre principalele rute folosite pentru a ajunge pe continent, iar acum poliția de frontieră europeană se teme că Rusia își va „intensifica” eforturile de a muta migranții spre Europa odată cu sosirea primăverii.

Cu ajutorul forțelor paramilitare și al mercenarilor, inclusiv al celebrului grup Wagner, Rusia va alimenta violențele în țări deja instabile precum Burkina Faso, Mali, Sudan, Republica Centrafricană și Libia – forțând oamenii să își părăsească locuințele și determinând astfel refugiații să se îndrepte spre Europa.

The Telegraph a văzut documente ale serviciilor de informații care detaliază planurile agenților ruși de a înființa o „forță de poliție de frontieră de 15.000 de oameni” formată din foste miliții din Libia pentru a controla fluxul de migranți.

Planurile au eșuat, deoarece plățile efectuate prin intermediul „Institutului cultural ruso-libian” din Moscova nu au avut loc niciodată, deși se crede că este o mostră a ceea ce s-ar putea întâmpla.

Acest lucru a fost însoțit de avertismente că Putin încearcă să influențeze politica țărilor din Occident, folosind unele țări africane ca locuri de staționare pentru migranți.

Poliția de frontieră a UE a declarat că Rusia folosește migrația „ca o pârghie într-un joc mai amplu de influență și presiune” asupra adversarilor săi din Vest.

Acest lucru ar fi de mare folos lui Putin și Rusiei, care continuă să ducă războiul în Ucraina, care este în prezent sprijinit de aliații săi din Europa și SUA.

Cu toate acestea, odată cu alegerile UE din iunie, se preconizează că Parlamentul European va înclina spre dreapta, migrația dovedindu-se deja a fi o problemă cheie pentru alegători.

La rândul său, se așteaptă ca o creștere a numărului de eurodeputați care sunt mai puțin înțelegători față de situația dificilă a Ucrainei – și mai simpatizanți cu Putin – să ocupe locuri în Parlamentul European, reducând astfel sprijinul acordat Kievului în apărarea sa împotriva Rusiei.

O sursă de securitate a declarat: „Dacă poți controla rutele migranților în Europa, atunci poți controla efectiv alegerile, deoarece poți restricționa sau inunda o anumită zonă cu migranți pentru a influența opinia publică într-un moment crucial”.

Se preconizează că, dacă Rusia ar avea câștig de cauză, mulți migranți ar încerca să traverseze Marea Mediterană cu barca în sudul Europei, înainte de a fi ajutați de traficanții de persoane să ajungă în alte țări.

Rusia are deja mii de mercenari care luptă în actualul război civil din Libia și există informații potrivit cărora aceștia sunt puternic implicați în bandele de traficanți.

Există temeri că migranții care au trecut în Europa în timpul iernii iar la ordinul lui Putin ar putea încerca să traverseze Canalul Mânecii în timpul verii, când condițiile sunt mai favorabile.

Frontex, agenția de poliție de frontieră a UE, a declarat că în 2023 s-au înregistrat 380.000 de treceri neregulamentare ale frontierei, cel mai mare număr din 2016 încoace. Dintre acestea, mai mult de 62.000 au încercat să intre în Marea Britanie, a adăugat aceasta.

Kremlinul a fost deja acuzat că a încercat să creeze o criză a refugiaților trimițând solicitanți de azil la granița sa cu Finlanda, forțându-l pe noul membru NATO să-și închidă porțile migranților în încercarea de a opri valul.

Și din 2021, Belarus – cel mai apropiat aliat al Rusiei – a fost acuzat că a condus imigranți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord – care au călătorit prin Rusia – la granițele sale cu Polonia, Lituania și Letonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău