Scăderea prețurilor la cereale persistă în Republica Moldova și în bazinul Mării Negre

02 Mart. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2024, 09:40 // Actual //  bani.md

Trendul descendent al prețurilor la cereale continuă să persiste în Republica Moldova și în Bazinul Mării Negre, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere..

În perioada ultimei săptămâni din luna februarie 2024, prețul la floarea-soarelui în Republica Moldova nu s-a schimbat, menținându-se la nivelul de 6754 lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la 6400 – 6500 lei/t, TVA inclus, cu plata imediată la încărcare.

În ceea ce privește regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui au înregistrat o diminuare. La DAP Constanța, cultura oleaginoasă a scăzut de la 425 $/t la 405 $/t timp de o săptămână. De asemenea, procesatorul român Prutul-Galați a redus prețul de achiziție de la 400 $/t la 385 $/t. În porturile din Ucraina, Reni/Izmail, prețul la floarea-soarelui se situează în prezent între 285-290 $/t, înregistrând o scădere cu 10-15 $/t într-o săptămână.

Scăderea prețurilor internaționale la semințele de floarea-soarelui, care se află la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, este determinată de stocurile ample de ulei existente pe piața europeană. Capacitățile limitate de operare a porturilor din Marea Neagră și problemele logistice din Marea Roșie au dus la exporturi masive de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către Europa la prețuri mai scăzute, exercitând presiuni suplimentare asupra echilibrului cererii și ofertei.

În contrast cu Uniunea Europeană, agenția de stat din Egipt, GASC, a achiziționat 60,25 mii de tone de ulei de floarea-soarelui în cadrul unei licitații din 22 februarie 2024. Cel mai mare volum în cadrul licitației a fost achiziționat de la TOI Commodities, cu unități de procesare în Republica Moldova, indicând o perspectivă favorabilă pentru viitoarele achiziții de floarea-soarelui în țară.

În ceea ce privește grâul, prețurile în zonele de Nord/Centru nu au înregistrat modificări semnificative, iar prețurile de export ale grâului rusesc continuă să scadă, în timp ce piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre a continuat să înregistreze reduceri de preț. Exporturile de porumb din Republica Moldova în acest sezon au fost limitate, iar stocurile de porumb din țară sunt semnificative, sugerând că prețul porumbului ar putea să nu înregistreze creșteri semnificative în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală