Scăderea prețurilor la cereale persistă în Republica Moldova și în bazinul Mării Negre

02 Mart. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mart. 2024, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Trendul descendent al prețurilor la cereale continuă să persiste în Republica Moldova și în Bazinul Mării Negre, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere..

În perioada ultimei săptămâni din luna februarie 2024, prețul la floarea-soarelui în Republica Moldova nu s-a schimbat, menținându-se la nivelul de 6754 lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la 6400 – 6500 lei/t, TVA inclus, cu plata imediată la încărcare.

În ceea ce privește regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui au înregistrat o diminuare. La DAP Constanța, cultura oleaginoasă a scăzut de la 425 $/t la 405 $/t timp de o săptămână. De asemenea, procesatorul român Prutul-Galați a redus prețul de achiziție de la 400 $/t la 385 $/t. În porturile din Ucraina, Reni/Izmail, prețul la floarea-soarelui se situează în prezent între 285-290 $/t, înregistrând o scădere cu 10-15 $/t într-o săptămână.

Scăderea prețurilor internaționale la semințele de floarea-soarelui, care se află la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, este determinată de stocurile ample de ulei existente pe piața europeană. Capacitățile limitate de operare a porturilor din Marea Neagră și problemele logistice din Marea Roșie au dus la exporturi masive de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către Europa la prețuri mai scăzute, exercitând presiuni suplimentare asupra echilibrului cererii și ofertei.

În contrast cu Uniunea Europeană, agenția de stat din Egipt, GASC, a achiziționat 60,25 mii de tone de ulei de floarea-soarelui în cadrul unei licitații din 22 februarie 2024. Cel mai mare volum în cadrul licitației a fost achiziționat de la TOI Commodities, cu unități de procesare în Republica Moldova, indicând o perspectivă favorabilă pentru viitoarele achiziții de floarea-soarelui în țară.

În ceea ce privește grâul, prețurile în zonele de Nord/Centru nu au înregistrat modificări semnificative, iar prețurile de export ale grâului rusesc continuă să scadă, în timp ce piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre a continuat să înregistreze reduceri de preț. Exporturile de porumb din Republica Moldova în acest sezon au fost limitate, iar stocurile de porumb din țară sunt semnificative, sugerând că prețul porumbului ar putea să nu înregistreze creșteri semnificative în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău