India a depășit China și a devenit țara cu cea mai rapidă creștere dintre marile economii ale lumii

02 Mart. 2024, 08:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mart. 2024, 08:51 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit rezultatelor din ultimul trimestru, rata de creștere a Indiei a fost cea mai mare dintre economiile majore.

Potrivit unui raport publicat miercuri, 28 februarie, de compania de consultanță imobiliară Knight Frank, numărul indienilor superbogați cu o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari va crește cu 50% până în 2028, cea mai mare creștere din lume, scrie CNN.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Indiei să crească cu 6,5% în 2024, dar guvernul Modi are o estimare mult mai mare de 7,6% pentru anul fiscal care s-a încheiat în martie.

Creșterea susținută va ridica rapid India în rândurile celor mai mari economii ale lumii. Analiștii Jefferies se așteaptă ca țara să devină a treia cea mai mare economie din lume până în 2027, față de a cincea în prezent.

India este, de asemenea, văzută pe scară largă ca o alternativă la China pentru țările și companiile care doresc să-și diversifice lanțurile de aprovizionare, în special pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Beijing.

Guvernul Modi a aprobat recent o investiție de peste 15 miliarde de dolari pentru a construi trei fabrici de semiconductori de către firme, inclusiv Tata Group, un pas major către obiectivul său de a transforma India într-un centru de producție de electronice.

Fabricile sunt de așteptat să creeze 20.000 de locuri de muncă de înaltă tehnologie și aproximativ 60.000 de locuri de muncă indirecte, a spus guvernul într-un comunicat. Executivul indian a spus că investiția a fost un „salt uriaș” pentru ambițiile Indiei în materie de semiconductori.

Secretul Indiei pare a fi jocul dublu gândit de premierul Narendra Modi, care întreţine relaţii comerciale bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

Recent, Tata Group şi Airbus au semnat un acord pentru a produce elicoptere civile, iar compania rusească Rosneft a investit zeci de miliarde de dolari în sectorul de petrol şi gaze din India.

„Parteneriatul industrial semnat între Tata şi Airbus Helicopters pentru producerea modelului H125 are o componentă semnificativă internă,” a explicat Vinay Mohan Kwatra, ministrul de Externe al Indiei.

India profită și de problemele economice ale Chinei, care încă nu și-a revenit după pandemia de COVID-19. În plus, producția industrială chinezească a dezamăgit, importurile și exporturile au încetinit, iar bula imobiliară a explodat.

Acum, India este țara care oferă Occidentului mână de lucru ieftină, iar companiile mari lasă China și se mută pe subcontinent.

„O mulţime de companii din Uniunea Europeană vor să-şi mute producţia din China. (…) Producţia se mută în ţările din sud-estul Asiei sau în UE, vedem de exemplu Foxxcon, care producea telefoane iPhone în China, acum s-a mutat unde? În India,” a declarat David Nan-Yang Lee, reprezentantul comercial al Taiwanului în Slovacia

Potrivit The Economist, pentru a ajunge din urmă China, India ar trebui să înregistreze o creștere de 10%, timp de aproape 20 de ani.

Infrastructura, logistica și tehnologia sunt încă deficitare în India, iar forța de muncă, deși este mai ieftină, este mai puțin productivă decât cea din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău