Piața serviciilor de eficiență energetică în clădiri din Moldova promite investiții de un miliard de euro

08 Oct. 2024, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 11:05 // Actual //  Ursu Victor

Piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor în Moldova are potențialul de a atrage investiții de până la un miliard de euro în următorii ani, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul Forumului internațional Investor Connect, care se desfășoară pe 3 și 4 octombrie. Evenimentul este organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și reunește experți și investitori din domeniul eficienței energetice.

Un moment cheie al forumului a fost lansarea oficială a Fondului rezidențial pentru Eficiență Energetică (FEERM), care are ca scop finanțarea reabilitării a peste 500.000 de metri pătrați de locuințe în următorii trei ani.

„Lucrările de eficiență energetică a clădirilor nu doar vor reduce facturile pentru energie și vor spori confortul din locuințele noastre, dar vor contribui și la creșterea economică a Republicii Moldova, generând rulaje pentru companiile de construcții, noi locuri de muncă și impozite. De asemenea, vor reduce expunerea la importul de resurse energetice”, a subliniat Parlicov.

Ministrul a evidențiat faptul că sectorul clădirilor reprezintă cel mai mare consumator de energie din țară, cu aproximativ 50% din consumul final, iar un sfert din energia consumată se pierde din cauza nivelului scăzut de eficiență energetică. Investițiile în acest sector vor oferi cetățenilor beneficii tangibile, inclusiv confort termic sporit și facturi reduse.

Victor Parlicov a invitat companiile specializate în domeniu să exploreze oportunitățile din Moldova, subliniind că intrarea pe piața ucraineană va fi mai ușoară odată cu începutul procesului de reconstrucție a țării. De asemenea, el a menționat că Republica Moldova a profitat de criza energetică din ultimii ani pentru a îmbunătăți securitatea energetică, facilitând astfel implementarea programelor pe termen lung pentru reabilitarea clădirilor rezidențiale și publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO