Capcanele financiare ale unui credit! Riscurile și drepturile consumatorilor

08 Oct. 2024, 10:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 10:44 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În contextul actual, decizia de a contracta un credit trebuie să fie una informată, iar conform Băncii Naționale a Moldovei (BNM), aceasta implică o analiză atentă a capacității de rambursare și a potențialelor beneficii ale creditului. Un împrumut poate fi justificat dacă ne îmbunătățește calitatea vieții pe termen lung, cum ar fi procurarea unei locuințe sau susținerea unui proiect de afaceri cu potențial de profit. Pe de altă parte, este riscant să luăm credite pentru cumpărături impulsive sau pentru a acoperi datorii existente prin noi împrumuturi, se arată

Înainte de a alege o bancă sau o organizație de creditare nebancară (OCN), trebuie să comparăm ofertele bazându-ne pe indicatorul Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care reflectă costul real al creditului. Alegerea unei sume rezonabile și a unei perioade scurte de rambursare poate reduce semnificativ costul total al împrumutului.

Este important, de asemenea, să ne asigurăm că avem posibilitatea de rambursare anticipată, un avantaj care poate reduce costul total al creditului dacă veniturile noastre cresc pe parcursul perioadei de rambursare.

La încheierea unui contract de credit, citirea cu atenție a tuturor clauzelor este esențială, pentru a ne asigura că ne sunt clare și favorabile. Totodată, consumatorul are dreptul să revoce contractul în termen de 14 zile sau să ramburseze anticipat creditul, conform legii. În cazul unor probleme legate de drepturile noastre, putem apela la Comisia Națională a Pieței Financiare pentru asistență.

Decizia de a lua un credit trebuie să fie bine fundamentată, analizându-ne capacitatea de rambursare și evitând ofertele prea bune ca să fie adevărate, pentru a nu risca să intrăm în situații financiare dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 09:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 09:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a coborât la aproape 17 lei, iar economistul Stas Madan consideră că această evoluție confirmă inspirația unei decizii-cheie luate la începutul anului de către Banca Națională a Moldovei (BNM): stabilirea monedei euro drept referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc, în locul dolarului.

„Este una dintre cele mai inspirate decizii de politică economică din ultimii ani”, afirmă Madan, subliniind că această mutare a redus volatilitatea cursului de schimb și a adus mai multă predictibilitate pentru firme și populație. Având în vedere că 60–70% din comerțul și remitențele Republicii Moldova sunt în euro, noua abordare reflectă realitatea economică a țării.

Totodată, modificarea a avut un impact pozitiv asupra structurii rezervelor valutare ale statului. Dacă la începutul anului 2024 dolarul deținea o pondere dominantă de 64%, comparativ cu 33% pentru euro, la sfârșitul lunii februarie 2025 raportul s-a inversat pentru prima dată în istoria țării: euro a devenit moneda principală din rezerve, cu o pondere de 50,1%, iar dolarul a coborât la 47,9%.

„Această rebalansare a redus semnificativ vulnerabilitatea rezervelor valutare la fluctuațiile de pe piața internațională și a permis menținerea stabilității financiare chiar și în contextul unui dolar tot mai volatil”, a adăugat economistul.

 

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009