Planul diabolic al lui Vladimir Putin. Cum vrea Rusia să scape de presiunile Occidentului

09 Aug. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2022, 13:05 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin caută să declanșeze un nou război pentru a scăpa de presiunea occidentală din Ucraina, iar pentru aceasta cea mai potrivită este zona Balcanilor. Moscova face eforturi să provoace un conflict în fosta Iugoslavie, între Serbia și Kosovo. Este opinia unui analist politic sârb bazată pe evaluarea situației tensionate dintre sârbi și kosovari.

Rusia are nevoie de un război nou, care să abată atenția de la ceea ce se întâmplă în Ucraina și care să reducă presiunile occidentale asupra sa. Din perspectiva lui Vladimir Putin, cea mai potrivită zonă în care să declanșeze un nou conflict este granița sârbo-kosovară. Un război între Serbia și Kosovo, declanșat la acest moment, ar trece în plan secund ceea ce se întâmplă în Ucraina, scrie euractiv.ro.

Este opinia analistului sârb Orhan Dragaš, fondatorul şi directorul Institutului de Securitate Internaţională din Belgrad. El arată că ceea ce se dorea o operațiune specială a Rusiei durează de prea multă vreme, iar Putin are nevoie de o soluție pentru a ieși onorabil în termenii săi. De altfel, Moscova nu dă impresia că dorește o pace negociată cu Kievul, având în vedere felul în care se comportă pe scena internațională. Vladimir Putin nu pare interesat de o soluție de încetare a focului şi de instaurare a păcii.

În schimb, pentru a abate atenția de la ceea ce se petrece pe frontul ucrainean, caută activarea unor războaie noi, în alte părţi ale lumii. Vladimir Putin speră că, astfel, se va reduce sprijinul internaţional – financiar, militar şi moral – pentru Kiev. Iar odată cu reorientarea atenţiei şi a sprijinului într-o altă direcție, „operaţiunea militară specială” s-ar putea apropia de obiectivul urmărit de Moscova, scrie analistul sârb.

Dragaš a mai precizat că Moscova şi-a făcut speranţe în escaladarea crizei din Taiwan, în contextul vizitei şefei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Conducerea de la Moscova a sperat că Beijingul va declanșa o invazie pe insulă. Iar când a declarat că statul chinez „are dreptul să ia toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, Kremlinul nu a avut în vedere diplomația ci intervenția militară.

Putin a sperat într-un război între Serbia și NATO

De asemenea, Rusia a fost implicată, în Balcani, în criza de zilele trecute, de la granița sârbo-kosovară. Și aici a încercat să declanșeze un război, incitându-i pe sârbi împotriva kosovarilor. Potrivit analistului, când sârbii din nordul Kosovo au organizat blocaje rutiere pentru a se opune înmatriculării maşinilor cu numere kosovare, Rusia a intervenit printr-o operațiune-hibrid la scară largă şi foarte agresivă. Moscova a încercat să exploateze tensiunile și să provoace vărsări de sânge care să ducă, într-un final, la război între Serbia și forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo (KFOR).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ