Planul diabolic al lui Vladimir Putin. Cum vrea Rusia să scape de presiunile Occidentului

09 Aug. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2022, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin caută să declanșeze un nou război pentru a scăpa de presiunea occidentală din Ucraina, iar pentru aceasta cea mai potrivită este zona Balcanilor. Moscova face eforturi să provoace un conflict în fosta Iugoslavie, între Serbia și Kosovo. Este opinia unui analist politic sârb bazată pe evaluarea situației tensionate dintre sârbi și kosovari.

Rusia are nevoie de un război nou, care să abată atenția de la ceea ce se întâmplă în Ucraina și care să reducă presiunile occidentale asupra sa. Din perspectiva lui Vladimir Putin, cea mai potrivită zonă în care să declanșeze un nou conflict este granița sârbo-kosovară. Un război între Serbia și Kosovo, declanșat la acest moment, ar trece în plan secund ceea ce se întâmplă în Ucraina, scrie euractiv.ro.

Este opinia analistului sârb Orhan Dragaš, fondatorul şi directorul Institutului de Securitate Internaţională din Belgrad. El arată că ceea ce se dorea o operațiune specială a Rusiei durează de prea multă vreme, iar Putin are nevoie de o soluție pentru a ieși onorabil în termenii săi. De altfel, Moscova nu dă impresia că dorește o pace negociată cu Kievul, având în vedere felul în care se comportă pe scena internațională. Vladimir Putin nu pare interesat de o soluție de încetare a focului şi de instaurare a păcii.

În schimb, pentru a abate atenția de la ceea ce se petrece pe frontul ucrainean, caută activarea unor războaie noi, în alte părţi ale lumii. Vladimir Putin speră că, astfel, se va reduce sprijinul internaţional – financiar, militar şi moral – pentru Kiev. Iar odată cu reorientarea atenţiei şi a sprijinului într-o altă direcție, „operaţiunea militară specială” s-ar putea apropia de obiectivul urmărit de Moscova, scrie analistul sârb.

Dragaš a mai precizat că Moscova şi-a făcut speranţe în escaladarea crizei din Taiwan, în contextul vizitei şefei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Conducerea de la Moscova a sperat că Beijingul va declanșa o invazie pe insulă. Iar când a declarat că statul chinez „are dreptul să ia toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, Kremlinul nu a avut în vedere diplomația ci intervenția militară.

Putin a sperat într-un război între Serbia și NATO

De asemenea, Rusia a fost implicată, în Balcani, în criza de zilele trecute, de la granița sârbo-kosovară. Și aici a încercat să declanșeze un război, incitându-i pe sârbi împotriva kosovarilor. Potrivit analistului, când sârbii din nordul Kosovo au organizat blocaje rutiere pentru a se opune înmatriculării maşinilor cu numere kosovare, Rusia a intervenit printr-o operațiune-hibrid la scară largă şi foarte agresivă. Moscova a încercat să exploateze tensiunile și să provoace vărsări de sânge care să ducă, într-un final, la război între Serbia și forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo (KFOR).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău