Planul diabolic al lui Vladimir Putin. Cum vrea Rusia să scape de presiunile Occidentului

09 Aug. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2022, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin caută să declanșeze un nou război pentru a scăpa de presiunea occidentală din Ucraina, iar pentru aceasta cea mai potrivită este zona Balcanilor. Moscova face eforturi să provoace un conflict în fosta Iugoslavie, între Serbia și Kosovo. Este opinia unui analist politic sârb bazată pe evaluarea situației tensionate dintre sârbi și kosovari.

Rusia are nevoie de un război nou, care să abată atenția de la ceea ce se întâmplă în Ucraina și care să reducă presiunile occidentale asupra sa. Din perspectiva lui Vladimir Putin, cea mai potrivită zonă în care să declanșeze un nou conflict este granița sârbo-kosovară. Un război între Serbia și Kosovo, declanșat la acest moment, ar trece în plan secund ceea ce se întâmplă în Ucraina, scrie euractiv.ro.

Este opinia analistului sârb Orhan Dragaš, fondatorul şi directorul Institutului de Securitate Internaţională din Belgrad. El arată că ceea ce se dorea o operațiune specială a Rusiei durează de prea multă vreme, iar Putin are nevoie de o soluție pentru a ieși onorabil în termenii săi. De altfel, Moscova nu dă impresia că dorește o pace negociată cu Kievul, având în vedere felul în care se comportă pe scena internațională. Vladimir Putin nu pare interesat de o soluție de încetare a focului şi de instaurare a păcii.

În schimb, pentru a abate atenția de la ceea ce se petrece pe frontul ucrainean, caută activarea unor războaie noi, în alte părţi ale lumii. Vladimir Putin speră că, astfel, se va reduce sprijinul internaţional – financiar, militar şi moral – pentru Kiev. Iar odată cu reorientarea atenţiei şi a sprijinului într-o altă direcție, „operaţiunea militară specială” s-ar putea apropia de obiectivul urmărit de Moscova, scrie analistul sârb.

Dragaš a mai precizat că Moscova şi-a făcut speranţe în escaladarea crizei din Taiwan, în contextul vizitei şefei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Conducerea de la Moscova a sperat că Beijingul va declanșa o invazie pe insulă. Iar când a declarat că statul chinez „are dreptul să ia toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, Kremlinul nu a avut în vedere diplomația ci intervenția militară.

Putin a sperat într-un război între Serbia și NATO

De asemenea, Rusia a fost implicată, în Balcani, în criza de zilele trecute, de la granița sârbo-kosovară. Și aici a încercat să declanșeze un război, incitându-i pe sârbi împotriva kosovarilor. Potrivit analistului, când sârbii din nordul Kosovo au organizat blocaje rutiere pentru a se opune înmatriculării maşinilor cu numere kosovare, Rusia a intervenit printr-o operațiune-hibrid la scară largă şi foarte agresivă. Moscova a încercat să exploateze tensiunile și să provoace vărsări de sânge care să ducă, într-un final, la război între Serbia și forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo (KFOR).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău